IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще "абсорбират" ли пазарите намеците за ново увеличение на лихвите в САЩ?

Инвеститорите очакват с интерес изявите на различни говорители на Фед, включително и председателят Джанет Йелън, през следващата седмица

12:00 | 21.05.16 г. 3
<p>
	Председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън. Снимка: архив, Ройтерс

През следващата седмица ще стане ясно дали пазарите ще могат да поемат съобщение на Федералния резерв на САЩ за увеличаване на лихвите без да им се наруши “храносмилането”, пише CNBC.

През изминалата седмица американската централна банка бомбадира пазарите с послания, че може да повиши лихвените проценти за втори път най-рано през юни, ако икономиката продължава да се подобрява, както се очаква.

Различното в това послание е времето, както стана ясно от протокола от последното заседание на Фед. Затова и се очаква да има голям интерес към изявите на различни говорители на Фед с особен акцент върху председателя на американската централна банка Джанет Йелън, която ще говори в Харвард в петък следобед.

През следващата седмица ще бъдат публикувани и няколко ключови икономически доклада, включително оценките на Markit за PMI индексите в САЩ, Япония и Европа. В сряда ще излязат данните за търговията на САЩ, а в четвъртък – за стоките за дълготрайна употреба.

Остават и някои важни компании, които предстои да публикуват отчетите си, сред които са Costco, Tiffany, Best Buy, Abercrombie & Fitch и Dollar General.

Коефициентът за вероятно увеличение на лихвата от Фед през юни достигна 30% тази седмица спрямо 4% през миналата седмица, отбелязва изданието. Коефициентите за юли достигат до около 50%.

Тази седмица фондовите пазари преминаха през буря, но S&P 500 приключи с лек седмичен ръст – 0,3% до 2 052 пункта. Индексът на “сините чипове” Dow Jones обаче отбеляза седмичен спад от 0,2 на сто до 17 500 пункта.

Доларовият индекс отбеляза ръст от 0,8% за седмицата, като зелените пари поскъпнаха спрямо повечето валути. Затова и пазарите ще наблюдават реакцията на долара.

“Това лято ще бъде доста променливо”, прогнозира Даниел Катцив от BNP Paribas за Северна Америка. Според него може да се очакват сериозни движения на валутните пазари, но може и да няма голяма разлика в нивата през следващите няколко месеца.

Базовият сценарий на BNP предвижда, че Фед няма да увеличава лихвите през тази година и може би дори и през следващата, защото икономиката не е достатъчно силна, посочва експертът.

Някои икономисти и анализатори обаче окуражават вдигането на лихвите, защото смятат, че икономиката на САЩ е достатъчно силна и е време централната банка да премахне част от стимулите. Те вярват, че реакцията на пазарите няма да бъде отрицателна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 8
Атанасио
преди 8 години
Айнщайн е казал ''говорете така ,че и баба ми да ви разбере'' и ако един професор не може да обясни на дете значи и той не разбиратоест казано кратко като оставим темата за разделението и производителността на труда кризата е системна защото икономическият растеж не може да е безкраен ,защото крайното търсене от държавата и гражданите неможе да е безкрайно в една затворена система като Земята ,и заради изчерпаемите енергийни източници(петрол,газ...) ,и заради глобалното затопляне - казано иначе за да има безкраен растеж трябва още една Земя и още десетки милиарди консуматори(хора) на стоки и услуги.НО сегашното устройство на световната финансова система заради лихварството и т.н. доходност от акции,облигации се нуждае от безкраен растеж и тъй като това е невъзможно трябва нова ''система''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 8
Атанасио
преди 8 години
Тези наистина си вярват и явно не са проумели системната криза - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027Ако Фед се опита да увеличи лихвените проценти, ще имаме по-лоша финансова криза от тази, която причиниха през 2008 г., заяви Питър Шиф за CNBC - http://***.investor.bg/sasht/337/a/fed-nikoga-niama-da-povishi-otnovo-lihvenite-procenti-tvyrdi-investitor-213934/Кейнс - при растеж трябва увеличение на данъците и лихвите а при рецесия намаление на данъци,лихви и държ.политики за увеличение на иконом.активност и съвкупното търсене за да се намалят ''бизнес кризите'' на капитализма но това е вярно донякъде защото при увеличение или намаляване на лихвите ако банките не са държавни се получават балони казано кратко тоест ако при увеличение на лихвите и данъците парите не отиват във фискален резерв който при рецесия се използва за стимулиране на растежа се стига до сегашното положение и 320% общ дълг спрямо световният БВП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 6
nobel
преди 8 години
Ще "абсорбират" ли пазарите намеците за ново увеличение на лихвите в САЩ----------------------------------------------------Е, това не мога да знам. Тук си трябва високоинтелигентен анализатор, като georgi_shum. Той ги разбира много тия работи. Личното ми мнение е, че пазара няма да реагира, дори да има реално повишение на лихвите. А на някакви си "намеци" съвсем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още