IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Търговията на Wall Street стартира с повишения*

Ръстът при петрола влияе добре на нагласите, коментира анализатор

17:54 | 05.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на американските фондови борси се търгуват с повишения след отварянето на търговията в петък, подкрепени от известен ръст в цените на петрола, съобщава CNBC. Инвеститорите очакват ключовия доклад за заетостта в САЩ през април, който ще бъде публикуван в петък.

„Подемът днес е подем на облекчение“, казва Адам Сархан, главен изпълнителен директор на Sarhan Capital. “Освен това има възстановяване при петрола, което е добре за нагласите”, допълва той.

Към 17:30 часа българско време американският лек суров петрол WTI поскъпва с 2,47% до 45,30 долара за барел, а цената на европейския бенчмарк Брент се повишава с 3,18% до 46,04 долара за барел.

Златото поскъпва с 0,64% до 1 282,55 долара за тройунция.

На пазара на петрол в четвъртък ключови фактори бяха горският пожар в находища в Канада, както и ескалиращото напрежение в Либия, които имат потенциала да доведат до затруднения в добива.

В сферата на макроикономиката броят на подадените през миналата седмица заявления за помощи при безработица в САЩ се е увеличил повече от очакваното, съобщава Ройтерс. Той расте със 17 хил. до 274 хил. – най-големият ръст от година насам на фона на силното повишение на планираните съкращения на персонал (35% за април спрямо март), сочат данните на американското министерство на труда. Въпреки че данните са тревожни, цялостната обстановка на пазара на труда остава сравнително позитивна. Според анализатори отчетеното увеличение има преди всичко технически характер.

Доларовият индекс се опитва да запише трети пореден ден повишение, като се търгува с близо половин процент ръст спямо еврото на ниво от 1,134 долара, и за 107,2 йени.

Предстоят изказвания на няколко представители на Федералния резерв, сред които председателят за Сейнт Луис Джеймс Булард, за Сан Франциско Джон Уилямс и за Атланта Денис Локхарт.

*Данните са актуални към 17:30 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 23.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още