IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Wall Street остава на червено след подновените страхове за глобалната икономика

Apple прекъсна осемдневната си негативна серия, отчитайки ръст на цената на акциите от почти 2%

23:31 | 03.05.16 г.
Wall Street остава на червено след подновените страхове за глобалната икономика

Водещите индекси на фондовите пазари отвъд Океана финишираха със загуби, макар и да преодоляха част от негативите, натрупани в сутрешните часове. Подновените опасения за състоянието на световната икономика обаче потопиха пазарите, а търговията беше изнервена, пише CNBC.

По-рано днес статистиката показа изненадващ спад на промишленото производство в Китай. Австралийската централна банка пък намали основния лихвен процент за първи път от година, което също предизвика вълна от нестабилност на пазарите. С този ход институцията ще се опита да се бори с рекордно ниската инфлация в страната.

Dow Jones загуби 140 пункта, или 0,78% от стойността си, и финишира на ниво от 17 750,91 пункта. В ранните часове индексът на сините чипове губеше над 220 пункта, но успя да преодолее загубите. На представянето му натежа обаче търговията на Goldman Sachs. Акциите на инвестиционната банка поевтиняха с 1,83% до 163,14 долара за брой.

Apple успя да прекъсне осемдневната негативна серия и записа ръст на цената на акциите си от 1,64% до 95,18 долара за брой. Това обаче не беше достатъчно за представянето на Nasdaq. Технологичният индекс загуби 1,13% до 4 763,22 пункта.

Сред големите губещи днес се нареди и Twitter. Акциите на социалната мрежа за кратко докоснаха историческо дъно от 13,90 долара за брой. По-късно търговията леко се стабилизира и книжата на компанията затвориха сесията с цена от 14,01 долара за брой, което представлява спад от 2,71%.

Енергийният сектор, част от S&P 500, загуби 2,5% от стойността си. Така широкият индекс финишира със загуба от 0,87% до стойност от 2 063,37 пункта.

Цената на петрола намалява за трети пореден ден след завръщането на опасенията за развитието на глобалната икономика. Лекият суров петрол загуби 2,5% от цената си до 43,65 долара за барел. Европейският Brent затвори сесията на ниво от 45,02 долара за барел, което представлява понижение от 1,7 на сто.

Статистиката показва и ръст на добива на петрол в Иран и Ирак през април. Техеран вече добива по почти 2 млн. барела на ден.

През април най-големият производител Саудитска Арабия е добивала по 10,15 млн. барела петрол дневно. Анализатори обаче коментират, че скоро страната отново ще се върне до рекордните 10,5 млн. барела дневно.

Цената на златото се понижи с 4 долара до 1 291,80 долара за тройунция с доставка през юни. 

Щатският долар успя да възстанови загубите си. След като по време на сесията беше достигнато нивото от 1,1618 долара за едно евро, в края на сесията търговията се извършваше при 1,1506 долара за едно евро, изчислява Market Watch. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:32 | 02.09.22 г.
Най-четени новини
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още