IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nasdaq записа първата си 4-дневна губеща серия от януари

Водещите борсови индекси отвъд Океана отчетоха смесено представяне на фона на положителното развитие в енергийния сектор

23:12 | 26.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Водещите борсови индекси отвъд Океана отчетоха смесено представяне във вторник. Компаниите от енергийния сектор бяха сред най-добре представящите се след поскъпването на петрола с 3%, а инвеститорите са в очакване на предстоящите заседания на Федералния резерв на САЩ и Японската централна банка, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average не успя да се задържи над границата от 18 хил. пункта, след като се покачи с едва 0,07%, или с 13,08 пункта, до 17 990,32 пункта.

Широкият индекс Standard & Poor's 500 прибави 0,19% към стойността си до 2 091,70 пункта, като най-губещият сектор в неговия състав бе този на компаниите от здравеопазването.

Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite днес е надолу с 0,15% до 4 888,31 пункта. По този начин индексът записва първата си 4-дневна губеща серия от януари насам.

Макроикономическите данни от деня показват ръст на поръчките на стоки за дълготрайна употреба от 0,8% през март, което е под очакванията на анализаторите. Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на Markit в сектора на услугите се повишава от 51,3 пункта до 52,1 пункта през април.

Индексът на цените на жилищата в 20 от най-големите градове в САЩ S&P/Case-Shiller забавя растежа си до 5,4% годишно през февруари от 5,7% през януари.

Инвеститорите очакват в сряда вечерта решението на Федералния резерв на САЩ, от което не се очаква промяна в паричната политика, а по-скоро насоки за бъдещите намерения на централните банкери. На следващия ден заседание има Японската централна банка.

На корпоративния фронт акциите на 3M поевтиняха с 1,3% до 166,11 долара. Компанията публикува отчет, който надмина очакванията заради увеличените маржове на печалбата. Нетните приходи от продажби обаче се понижават с 2,2 на сто в сравнение с първото тримесечие на миналата година.

Procter & Gamble също отчете по-добра печалба от очакванията, но и спад на приходите за седмо поредно тримесечие. Компанията сега прогнозира понижение на печалбата между 3% и 6% на акция за фискалната година в сравнение с 3% до 8% в предишната прогноза. Капитализацията на дружеството се сви с 2,3%, за да натежи най-много на Dow Jones.

Пазарната оценка на Exxon Mobil се покачи леко с 0,3%, след като Standard & Poor's отне заветния топ рейтинг на енергийния гигант от ААА и го смъкна до АА+. Сред мотивите за решението е допускането, че ниските цени на петрола ще затруднят компанията в намерението си да изплаща високи дивиденти и да прави обратни изкупувания на собствени акции в следващите няколко години.

„Макар че отчетите засега надминаха занижените очаквания, има усещане, че все още има предизвикателства пред компаниите и пред икономическия растеж“, коментира Питър Буквар, главен пазарен стратег в Lindsey Group.

След края на сесията във вторник и в сряда своите междинни отчети ще публикуват Apple, AT&T, eBay, Twitter, Boeing, Comcast, GlaxoSmithKline, Mondelez Intl., Facebook, Paypal, Marriott, SanDisk (being bought by WDC), Texas Instruments, Cheesecake Factory и други.

На пазарите на суровини цената на нефта нарасна с 3,3%, или с 1,40 долара, до 44,04 долара за барел. От своя страна контрактите върху златото с доставка през юли прибавиха 3,20 долара към стойността си до 1 243,40 долара за тройунция.

„Днес най-забележителният сектор е енергийният“, коментира ръководителят „Търговски продажби“ в ITG Брайън Фенске. „Със стабилизирането на цените на петрола хората преразглеждат вложенията си в акции и конкретни компании.“

На валутните пазари доларовият индекс намали загубите, за да се търгува със спад от 0,3%. Еврото се търгува на ниво от 1,129 долара, а японската йена доближи курс от 111,4 йени за долар.

На облигационните пазари доходността по 2-годишните американски държавни ценни книжа кръжи около 0,86%, докато възвръщаемостта по 10-годишните облигации остана на ниво от 1,93%. По-рано през сесията доходностите и по двата вида книжа бяха на най-високите си нива от края на март.

Повече за търговията отвъд Океана можете да разберете от коментара на Сю Кийнан от Bloomberg New York за Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още