IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street записва спадове в началото на днешната сесия*

Опасенията за глобалния икономически растеж и ефективността от политиката на централните банки оказват влияние на пазарите

18:05 | 07.04.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

С понижения на индексите започна днешната сесия на американските пазари.

Малко повече от час и половина след началото на търговията Dow Jones отбелязва спад от 0,92% до 17 553 пункта, S&P 500 изтрива 0,86% от стойността си до 2 048 пункта, а Nasdaq се понижава с 1,03% до 4 870 пункта.

В първите минути от сесията Dow заличи над 150 пункта заради опасенията за глобалния икономически растеж и ефективността от политиката на централните банки. Индексът обаче успя частично да компенсира силните загуби.

Най-силен натиск върху индекса на „сините чипове“ оказаха акциите на Verizon Communications и Goldman Sachs, които поевтиняват с по над 2 на сто. Intel губи почти 1,6% от пазарната си оценка в началото на сесията, а Caterpillar – над 1,4%.

С повече от процент поевтиняват още акциите на American Express, JPMorgan Chase, Apple, Exxon Mobil и други.

Японската йена продължи да се засилва срещу долара, след като властите в Токио дадоха знак, че няма да се намесват, за да се опитат да отслабят валутата. Зелените пари се търгуваха на ниво от 108,02 йени, което е най-ниско от края на октомври 2014 г., пише MarketWatch.

От началото на годината доларът е изтрил над 10 на сто от стойността си срещу йената заради опасенията, че намалява търсенето му като убежище, както и заради по-слабия темп на увеличение на лихвите в САЩ.

Много анализатори смятат, че след като японските власти, включително премиерът Шиндзо Абе, заявиха, че няма да се намесват на валутните пазари, Японската централна банка и финансовото министерство на страната действително няма да го направят.

Същевременно днес управителят на централната банка Харухико Курода посочи, че институцията ще „предприеме допълнителни мерки за облекчаване на паричната политика“ или чрез увеличаване на покупките на активи, или с потапяне на лихвите по банковите депозити още по-надълбоко на негативна територия, или комбинация от двете.

Междувременно данните от САЩ показват, че подадените през миналата седмица молби за обезщетения при безработица са намалели с 9 хил. до 267 хил. Икономисти, анкетирани от MarketWatch, очакваха заявленията да намалеят по-слабо – до 268 хил.

Средният брой на подадените нови молби за обезщетения при безработица за последните четири седмици обаче се е увеличил с 3 500 до 266 750, показват данните на американското трудово министерство. Те обаче остават под ключовата граница от 300 хил. молби за 57 седмици – ясен знак, че пазарът на труда в САЩ се възстановява въпреки слабия икономически растеж.

Почти 2,2 млн. американци са получавали продължителни помощи за безработица към 26 март, което е с 19 хил. души повече в сравнение с предходната седмица, показват още данните.

* Актуално към 17.45 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още