IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борсовата сесия в САЩ приключи с повишения

В широкия индекс S&P 500 най-големи ръстове имаше в секторите на здравеопазването и енергетиката

23:30 | 06.04.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Борсовата сесия в САЩ приключи с повишения след като Федералният резерв на САЩ публикува стенограмата от последното си заседание и на фона на поскъпване при петрола, съобщи CNBC.

В широкия индекс S&P 500 най-големи ръстове имаше в секторите на здравеопазването и енергетиката: съответно 2,5 и 2%.

Повишението при технологичният индекс беше над 1,5 на сто, а iShares Nasdaq Biotechnology ETF (IBB) скочи с над 5,5%.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повиши с над 110 пункта, като най-много за ръста допринесе Chevron.

Основните измерители за кратко ограничиха ръстовете при публикуването на стенограмата на Фед, от която стана ясно, че централните банкери са обсъждали повишение на лихвените проценти през април.

Американският лек суров петрол приключи сесията с 5,2% повишение до 37,75 долара за барел, след като Администрацията за енергийна информация отчете понижение в резервите миналата седмица от 4,9 милиона барела.

След протокола на Фед доларовият индекс се оттласна от най-ниските си нива през сесията, преди да се понижи с 0,2%. Едно евро се обменя за 1,1399 долара, а курсът на йената е 109,78 йени за долар. По-рано японската валута поскъпна до 109,4 йени за долар, което беше най-силното й ниво от октомври 2014 г.

Преди публикуването на стенограмата председателят на Фед за Кливланд Лорета Местер заяви, че очаква серия от постепенни повишения на лихвените проценти тази година предвид стабилността на американската икономика през последно време.

Председателят на Фед за Сейнт Луис Джеймс Булард пък заяви, че Фед може да вдигне лихвите на която и да е среща, дори между редовните заседания.

Доходността по държавните облигации се повиши леко, като тази по 2-годишните книжа достигна 0,73%, а тази по 10-годишните – 1,75%.

На корпоративния фронт Pfizer и Allergan се отказаха от сливане, като акциите на двете компании поскъпнаха съответно с 5 и 3,4%

Министерството на правосъдието предприе съдебни мерки за да блокира сливането на Halliburton и Baker Hughes, като и двете фирми обявиха, че ще се противопоставят. Акциите на Halliburton поскъпнаха с близо 6%, а тези на Baker Hughes се повишиха с 8,8 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:48 | 08.09.22 г.
Най-четени новини
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още