IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Dow затвори в близост до 4-месечен връх

Американските пазари пренебрегнаха спада на цените на петрола и бяха подкрепени от добрите данни за трудовия пазар

23:33 | 01.04.16 г.
Dow затвори в близост до 4-месечен връх

Американските индекси записаха повишения в петък, отърсвайки се от напрежението около спада на цените на петрола, след като бяха подкрепени от добри данни за трудовия пазар и производството в САЩ.

Индексът на сините чипове Dow Jones industrial average се повиши с над 100 пункта по време на следобедната търговия, като книжата на Goldman Sachs и Home Depot допринесоха най-силно за ръста. Chevron остана най-губещата акция от състава на индекса, чийто спад по време на сутрешната сесия достигна 117 пункта.

Силно се представиха акциите на биотехнологичните компании, като борсово търгуваният фонд iShares Nasdaq Biotechnology ETF (IBB) поскъпна с над 2,5% при следобедната търговия. Цената на книжата на Regeneron скочи с над 14% и беше начело на повишенията.

Regeneron и Sanofi обявиха в петък, че експерименталното им лечение на екзема се е оказало ефикасно без често срещаните сериозни странични ефекти в две отделни проучвания, предаде Ройтерс.

Широкият индекс S&P 500 се повиши по време на следобедната търговия благодарение на ръст в сектора на здравеопазването и основните потребителски стоки.

„Мисля, че комбинацията от доклада за стабилен трудов пазар и по-добро производство помогна на пазара да се придвижи нагоре”, коментира пред CNBC Кейт Уорн, инвестиционен стратег в Edward Jones.

Основните индекси на американските фондови борси се насочиха към повишения след публикуването на индекса на мениджърите по поръчките (PMI) в производствения сектор на Института за управление на предлагането, който се повиши от 49,1 пункта през февруари до 51,8% през март, по-добре от очакваното.

Енергийният сектор обаче загуби над 1% и се представи най-слабо сред включените в S&P.

Фючърсите на американския лек суров петрол поевтиняха с 1,55 долара, или 4%, до 36,79 долара за барел.

Петролът поевтиня рязко заради подновените опасения от пренасищане на пазара след новините, че Саудитска Арабия няма да съгласи да замрази добива си, ако Иран и останалите големи производители не го направят също.

Доходността по американските държавни ценни книжа се придвижи в различни посоки, като по 2-годишните възлиза на 0,75%, а по 10-годишните е около 1,78%.

Американският доларов индекс се опита да се повиши след данните за трудовия пазар. Еврото се търгува около 1,139 долара, а йената – около 111,8 йени за долар.

Фючърсите на златото с доставка през юни се понижиха с 12,90 долара до 1 222,70 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още