IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Графика на деня: Връзката между фондовите борси и основните индекси в САЩ

NYSE и NASDAQ са две от най-големите фондови борси в света по пазарна капитализация, но каква е връзката им с S&P 500, S&P 100 и Dow?

11:00 | 01.04.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

NYSE и NASDAQ са две от най-големите фондови борси в света по пазарна капитализация. Каква е тяхната връзка обаче с основните индекси като S&P 500, S&P 100 и Dow Jones Industrial Average?

С помощта на графика VisualCapitalist разбива на малки части състава на над 4500 компании с голяма пазарна капитализация, които се търгуват на NYSE и NASDAQ, показвайки как се получават индексите в момента.

S&P 500, създаден през 1923 г., се смята за един от най-добрите основни показатели на американския фондов пазар. Съставен от 118 компании от NASDAQ и 382 компании от NYSE, той представлява 500-те компании с най-голяма пазарна капитализация с обикновени акции, вписани на някоя от двете борси. S&P 500 е тип индекс, базиран на пазарната капитализация на включените в него емисии. Това означава, че компонентите му имат различна тежест в зависимост от общата пазарна стойност на техните неизплатени акции. Колкото по-голяма е една компания, толкова по-голямо е влиянието ѝ при определянето на цена на основния индекс.

S&P 100 е подобен на S&P 500, но е съставен само от 100-те най-големи компании на пазара, включвайки 79 от NYSE и 21 от NASDAQ.

Dow Jones Industrial Average пък включва 30 компании – 26 от NYSE и 4 от NASDAQ. Dow избира компании от всяка индустрия, докато S&P 100 включва 100-те най-големи компании по пазарна капитализация. Ето защо Travellers Companies, с пазарна капитализация от 34 млрд. долара, е единствената компания в Dow, която не е част от S&P 100.

 

Още подобни графики можете да разгледате тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още