IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индексите на фондовите борси в САЩ разширяват ръстовете от вчера*

Индексът VIX (CBOE Volatility Index), който се счита за най-добрия измерител на страха на пазарите, падна до 13,33 пункта

18:00 | 30.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индексите на фондовите борси в САЩ разширяват ръстовете, след като предишната сесия реагираха с подем на изказването на Джанет Йелън, съобщи CNBC. Във вторник председателят на Федералния резерв защити предпазливата политика на централната банка по отношение на паричната политика и пазарите изтълкуваха коментара й като заявка, че през април по-скоро не може да се очаква повишаване на лихвените проценти.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average за кратко се повиши с над 150 пункта, като най-много за ръста допринесе Apple. Акциите на технологичния гигант поскъпват с близо 2%, надграждайки вчерашния подем.

Компанията за финансови услуги Cowen повиши перспективата пред цената на акцията до 135 долара за лот, като аргументира решението си потенциалната употреба на OLED технологии. OLED екраните не изискват подсветка и следователно могат да бъдат по-тънки или извити, но засега разходите за производството им са по-високи от тези на обикновените течнокристални дейсплеи. 

Индексът VIX (CBOE Volatility Index), който се счита за най-добрия измерител на страха на пазарите, падна до 13,33 пункта в сутрешната сесия, което е близо до най-ниското му ниво от 28 октомври 2015 година насам.

По-рано в сряда председателят на Фед за Чикаго Чарлс Еванс заяви, че би бил изненадан, ако се постигне целта за 2% инфлация през април. 

„Хората просто се опитват да получат каквато и да е информация за намеренията на Федералния резерв“, казва Робърт Павлик, главен пазарен стратег в Boston Private Wealth. Според него яснотата в думите на Йелън за поддържане на ниски лихвени проценти насърчава рисковите инвестиции и ограничава поскъпването на долара и на цените на суровините.

Доларовият индекс е 94,61 пункта, едно евро се обменя за 1,1357, а курсът на йената е 112,52 йени за долар.

Американският лек суров петрол WTI се търгува с повишение от 3,53% до 39,63 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент поскъпва с 3,24% до 41,14 долара за барел.

Администрацията за енергийна информация на САЩ обяви, че петролните резерви нарастват с 2,3 милиона барела през седмицата до 25 март. Това е под прогнозите за повишение от 3,3 милиона барела. Във вторник Американският петролен институт обяви ръст в запасите от 2,6 милиона барела.

Частният сектор в САЩ добавя 200 000 нови работни места, което е над прогнозите на анализатори за 195 000 нови назначения и е сигнал за стабилен трудов пазар. В петък се очакват правителствените данни за заетостта.

*Данните са актуални към 17:30 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 14.09.22 г.
Най-четени новини
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още