IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индексите на фондовите борси в САЩ отчитат спадове*

Поевтиняващият петрол и очакването на изявлението на Фед в сряда натежават на измерителите

17:46 | 15.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Индексите на фондовите борси в САЩ отчитат спадове*

Акциите на Wall Street започнаха днешната сесия с понижения. Поевтиняващият петрол и очакването на изявлението на Федералния резерв, което ще бъде публикувано в сряда, натежават на индексите, съобщава CNBC.

Секторите на здравеопазването, енергетиката и материалите се търгуват с над 1% спад в широкия индекс S&P 500. Компаниите за комунални услуги повеждат секторите, които се търгуват с ръстове.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average за кратко се понижи с над 100 пункта след старта на сесията, но в последствие ограничи спада. Най-силно на индекса натежаха акциите на Goldman Sachs, докато акциите на Apple записват най-силен ръст.

Към 17:00 часа българско време американският лек суров петрол се търгува с 2,72% понижение до 36,17 долара за барел, a европейският бенчмарк брент поевтинява с 2,38% до 38,59 долара за барел. По-рано лекият американски суров петрол за кратко падна до 36,06 долара, което е най-ниското ниво от 4 март насам.

Златото поевтинява с 1% до 1 232,90 долара за тройунция.

„Два поредни лоши дни за суровините изнервиха хората отново, като ограничиха някои от печалбите“, казва Джеръми Клан, главен пазарен стратег във FBN Securities. “Инвеститорите искат да видят дали Федералният резерв възнамерява да повиши лихвените проценти през юни”, посочва той.

Двудневното заседание на Фед започва днес, а в сряда в 20:00 часа българско време централните банкери ще публикуват изявлението си. След това председателят Джанет Йелън ще даде пресконференция.

„Днес инвеститорите вероятно ще предпочетат да не са прекалено агресивни и просто ще стоят и ще чакат резултатите от срещата на Федералната комисия по операциите на открития пазар“, казва Питър Кардийо, главен пазарен икономист във First Standard Financial.

На макроикономическия фронт продажбите на дребно в САЩ през февруари се свиват с 0,1% на месечна база, до голяма степен в унисон с пазарните очаквания, но данните за януари са ревизирани надолу, при това от ръст към спад. Отделен доклад показва, че производствените цени се свиват с 0,2 на сто на месечна база, но на годишна остават без промяна, което е първият път от януари 2015 г., когато не се отчита понижение на годишна база.

Доларовият индекс се повишава леко, едно евро се обменя за 1,1101 долара, а курсът на йената е 113,00 йени за долар. Както се очакваше, Японската централна банка остави програмата си за облекчения без промяна, като след решението местната валута поскъпна спрямо долара.

Още пазарни новини вижде във видеото на Bloomberg

* Данните са актуални към 17:30 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 12.09.22 г.
Най-четени новини
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още