IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Смесено начало на седмицата за американските борси

Петролът поскъпна до над 40 долара за барел, след като само преди 2 месеца достигна 12-годишно дъно

23:14 | 07.03.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американските борси отбелязаха смесена сесия в понеделник след първото си триседмично рали за годината досега, като печалбите в енергийния сектор компенсираха спадовете в технологичния, съобщава CNBC.

Основният индекс Dow Jones industrial average отбеляза първите си пет поредни дни на ръст от октомври насам. Chevron, IBM и Exxon Mobil повлияха най-много за положителните резултати. Visa и Nike за сметка на това обаче бяха сред най-зле представилите се.

„Не мисля, че е възможно нещо повече, имахме значителен ръст през триседмичен период. Всеки, който понася удари днес, отчита значителен ръст на триседмична база“, казва Арт Хоуган, главен пазарен стратег във Wunderlich Securities.

Индексът Nasdaq composite се представи зле със спад от над половин процент в следобедната търговия. Секторът на информационните технологии се търгуваше с над 1% по-ниско и бе най-големият губещ. За последните четири седмици секторът обаче е с 8% над минимума си от търговията през деня.

Енергийните компании се търгуваха с над 1,5% по-високо и се представиха най-добре в S&P 500 след възхода на петрола.

Цените на петрола се вдигнаха до над 40 долара за барел днес, след като преди по-малко от 2 месеца удариха 12-годишно дъно. Петролът сорт Брент поскъпна с 2,07 долара, или 5,3%, до 40,79 долара за барел. Фючърсите върху американския суров петрол за доставките за април се вдигнаха с 1,98 долара, или 5,5%, до 37,90 долара за барел.

„Мисля, че хората с дълги позиции на пазара отбелязват някаква печалба, а тези, които са на къси, все още се покриват“, казва Дан Веру, главен инвестиционен директор на Palisade Capital Management.

Иля Фейгин, управляващ директор и старши стратег във WallachBeth Capital казва, че инвеститорите не трябва да се вглеждат твърде много в движенията през деня.

„Мисля, че ликвидността е слаба и малките вълни от институционално продаване (или купуване) може да причини движение от 20 пункта“, казва той.

Членът на управителния съвет на Фед Лаел Брейнард днес призова за търпение по отношение на лихвените проценти. Тя каза, че инфлацията се задържа трайно под целта, но би трябвало да се върне към целевите 2% въпреки отрицателните рискове.

В отделно изявление заместник-гуверньорът на Фед Станли Фишер заяви, че инфлацията в САЩ може би показва признаци за ускоряване. Той не коментира дали Фед ще повиши отново лихвените проценти тази година, предава Ройтерс.

Комисията по отворения пазар на Федералния резерв предстои да се срещне на 15-16 март.

На валутните пазари доларът поевтиня спрямо кошница от валути, а еврото се разменяше за 1,1008 долара.

На облигационните пазари доходността по 2-годишните държавни ценни книжа достигна до 0,90%, а на 10-годишните облигации приключи на ниво от 1,90%.

На пазара на суровините фючърсите върху златото поевтинява с 6,70 долара до 1264 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
mrynmryn
преди 8 години
Имам чувството, че нещо е много сбъркано в сегашната икономика - петрола въпреки че е повече, поскъпва, защото някои решили да не добиват повече, а всички отбелязват ръстове, които не са базирани на реални ръстове в икономиката, а на спекулации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още