IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones се повиши до най-високото си ниво от близо два месеца

Най-голям принос за ръста в индекса на сините чипове имаха Apple и Goldman Sachs

23:10 | 01.03.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индексите на Wall Street започнаха месеc март със стабилен подем, като и трите основни измерителя се покачиха с над 2%, съобщи CNBC. Dow Jones Industrial Average скочи с над 300 пункта и достигна най-високото си ниво от 7 януари.

Акциите на Apple се търгуваха с повишение от 4% до 100,50 долара за брой и технологичният гигант допринесе най-много за повишението в индекса на сините чипове. Следващият най-добре представил се компонент беше Goldman Sachs.

Финансовите компании в индекса S&P 500 поведоха печелившите сектори с 3% ръст.

В сутрешната търговия петролът поевтиняваше, но към 23:00 часа българско време. американският лек суров петрол WTI се търгува с 1,84% ръст до 34,37 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент поскъпва с 0,71% до 36,83 долара за барел.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на института по управление на предлагането (Institute for supply management – ISM) е 49,5 пункта през февруари, което над стойността през януари (48,2 пункта) и над прогнозите за 48,5 пункта. Все пак стойностите под 50 пункта показват, че секторът се свива.

„Повишението в индекса на ISM доказва, че скоро няма да изпаднем в рецесия“, казва Джеръми Клайн, главен пазарен стратег в FBN Securities.

В следобедната търговия фючърсите върху федералните фондове посочваха, че вероятността за повишение на лихвените проценти през декември е над 60%. В понеделник тези шансове възлизаха на 30% по данни на частната компания CME Group.

Разходите в строителството нарастват с 1,5% през януари до най-високото си ниво от 2007 г., a инвеститорите очакват ключовия доклад за заетостта в САЩ, който ще бъде публикуван в петък.

„Имаме стабилност при акциите отчасти заради добрите продажби на автомобили, а това говори много за продължителното частно потребление, което е подценено от Wall Street“, казва Кели Богданов, вицепрезидент и портфолио анализатор в RBC Wealth Management.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още