IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Oбама с последен опит за закриване на Гуантанамо

Според правителствени източници разселването на затворниците ще струва 475 млн. долара

18:06 | 23.02.16 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Малко по-малко от една година преди края на своя мандат американският президент Барак Обама стартира последния си опит за затваряне на спорния затворнически лагер Гуантанамо. Според данни на американското правителство Обама избира измежду 13 възможни местонахождения в САЩ, в които да се прехвърлят намиращите се в лагера в Куба затворници, предава AFP.

Във вторник президентът даде пресконференция, на която представи своя план. Според по-ранни източници Обама няма да назове засега възможните местонахождения. Въпреки това вече има изчисления за възможните разходи, които може да достигнат 475 млн. долара. 

Настаняването на оставащите в Гуантанамо затворници в други центрове за задържане на американска територия ще излезе обаче на американските власти по-евтино, отколкото пребиваването им в Гуантанамо. Така американските власти ще спестят на година между 65 млн. и 85 млн. долара.

Сега в Гуантанамо има 91 затворници, а през 2003 г. те бяха 700 души. От тези 91 затворници, 35 ще бъдат прехвърлени от Гуантанамо в други страни тази година, а останалите ще бъдат прехвърлени в САЩ.

След атентатите на 11 септември 2001 г. правителството на предшественика на Обама Джордж Буш изгради в американската военна база в Гуантанамо лагер за заподозрени в тероризъм и заловени в битките в Афганистан. Но организации за спазване на човешките права критикуват властите, че в продължение на години задържаните са под арест без никакво правно основание и често остават там, след като са определени за „неопасни“.

Data curated by FindTheData

Още при встъпването си в длъжност в началото на 2009 г. Обама обеща да закрие лагера, но досега се проваляше с плановете си заради съпротивата на републиканците. Парламентът отказва да предостави финансовите средства за преместването и блокира плановете за транспортирането на затворниците от съображения за сигурността. Много от арестуваните не можело да се екстрадират в родините им, защото там имало опасност да бъдат преследвани. А трети страни пък не показвали желание да приемат затворници от лагера.  

Припомняме, че през 2010 г. един от освободените от Гуантанамо затворници е бил трансфериран в България. Той е пристигнал с транспортен самолет на американските военно-въздушни сили, а новината за трансфера бе потвърдена от вътрешния министър Цветан Цветанов. Според AFP пристигналият в България вероятно е кюрд от сирийски произход, на 38 години.   

Още по темата можете да научите от видеото на Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Лесни решения без никакви вредни последствия:1. Тайно избиване на затворниците.1. Да пуснат едно камикадзе вътре в базата заедно с пълен с взривни вещества камион. Постовите на входа се били загледали на другата страна.2. Путин да предложи на Обанго бързо да му реши проблема и да го отърве от мъките. Уж е станала някаква грешка и оператора дето вкарвал координатите на крилатата руска ракета вместо Ракка задал Гуантанамо, алкохола е виновен все пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 8 години
Толкова ще струва високоточната крилата ракета която случайно ще уцели там при провеждане на учения :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
475 милиона !!!!!Колко са тея затворници, няколко милиона ли?Какво толкова се чуди, криза е, най-евтино ще излезе да им теглят по един куршум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Тава е
преди 8 години
Моля за коментар следният факт:" Въпреки това вече има изчисления за възможните разходи, които може да достигнат 475 млн. долара." и " Сега в Гуантанамо има 91 затворници, а през 2003 г. те бяха 700 души" Значи около 100 затворника струват близо 450 милиона или всеки затворник е равен на около 3000 унции злато!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още