IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С поевтиняването на петрола и индексите на Wall Street записват спадове*

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи със 100 пункта

17:25 | 19.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на американските фондови борси започват търговията в петък със спадове, след като записаха стабилни ръстове тази седмица, съобщава CNBC.

С поевтиняването на петрола енергийният сектор в широкия индекс S&P 500 записва спад от 1% и повежда всички сектори на червена територия.

Малко след отварянето на сесията индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с над 100 пункта, като най-много натежават акциите на Caterpillar и Boeing.

Американският лек суров петрол поевтинява с 2,85% до 31,99 долара за барел, а европейският бенчмарк брент записва спад в цената от 2,71% до 33,35 долара за барел към 17:00 часа българско време.

Златото поскъпва с 0,43% до 1 231,60 долара за тройунция.

Доходността по 10-годишните американски държавни облигации се понижава леко до 1,738%, а тази по 2-годишните ДЦК отчита ръст до 0,738%.

Едно евро се обменя за 1,1102 долара, а курсът на йената е 112,85 йени за долар. 

В петък Министерството на труда публикува данни за инфлацията, която остава стабилна на месечна база през януари, а като се изключат колебливите цени на горивата и хранителните продукти потребителските цени растат с 0,3%. На годишна база базисната инфлация е 2,2%, което е най-големият ръст от юни 2012 г.

„Стойността на инфлацията не ме изненадва, но ме изненадва това, че пазарът не я разглежда по-внимателно. Докладът е важен, защото трябва да напомни, че стимулите за ръст на инфлацията се увеличават“, казва Дейвид Кели, главен глобален стратег в JP Morgan Funds.

Председателят на Фед за Кливланд Лорета Местер заяви, че политиката на централната банка трябва да остане гъвкава известно време предвид забавения икономически ръст извън САЩ, силния долар, по-рестриктивните финансови условия и силно пострадали енергиен сектор. По думите на Местер инфлацията ще остане ниска по-дълго време откакто по-рано се смяташе, но тя смята, че американската икономика ще се справи с пазарните колебания и слабите макроикономически данни.

*Данните са актуални към 17:15 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още