IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед ще увеличи лихвите два пъти през 2016 г., сочи проучване на Ройтерс

80% от анализаторите прогнозират, че следващото повишение ще бъде през второто тримесечие на тази година, а второто – в края на годината

20:50 | 16.02.16 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нарастващите притеснения за слабия глобален растеж и инфлацията едва ли ще разубедят Федералния резерв от това да продължи със затягането на паричната политика. Това сочат резултатите от проучване на Ройтерс, според които през 2016 г. ще има двукратно увеличение на лихвените проценти в САЩ.

80% от анализаторите прогнозират, че следващото повишение ще бъде през второто тримесечие на тази година, а второто – в края на годината, като лихвата по федералните фондове ще бъде в диапазона между 0,75% и 1%.

Това е с един път по-малко в сравнение с прогнозата от миналия месец, но все пак над очакванията на пазарите. По този начин се откроява нарастващото разделение между двете групи в прогнозите им за действията на Фед. 

„Освен ако икономиката не се преобърне, все още има голяма вероятност от поне едно повишение на ставките тази година“, казва Сам Бълард, икономист в Wells Fargo.

Пазарите не очакват действие в посока повишение на лихвите от страна на Фед до средата на 2017 г. До тогава анкетираните икономисти прогнозират четирикратно увеличение до диапазона 1,25 – 1,50%.

В изявлението й пред конгресмени миналата седмица председателят на Федералния резерв Джанет Йелън сигнализира, че централната банка има намерение да се придържа към плана си за постепенно увеличаване на лихвите тази година въпреки опасенията за забавения растеж в Китай и сътресенията на финансовите пазари.

При заседанието си през декември, когато Фед увеличи лихвените проценти за пръв път от близо десетилетие, планът (или т.нар. точки на Фед) беше за четирикратно увеличение през 2016 г. Според изследването на Ройтерс обаче днес вероятността от такъв сценарий е по-малко от 10%.

„Точките на Фед вероятно ще станат актуални отново през март. Въпросът е дали този план остава релевантен въобще“, казва Томас Костерг, главен икономист за САЩ в Standard Chartered. Костерг е единственият икономист в проучването, който очаква Фед дори да понижи лихвите до края на годината. Според него рискът от рецесия е много голям.

Средната прогноза е за 20% шанс от рецесия през следващите 12 месеца. През януари 2015 г. тази вероятност беше 10%, а през януари – 15%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 34 rate down comment 10
georgi_shum
преди 8 години
:) и кои прогнози не ми са се сбъднали?; ) с 1, 2, 3..и т.н моля ;) Аз за една се сещам само ;) И от нищо не ме е срам ;) Просто аз за разлика от теб работя...и нямам много време за губене напоследък ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 35 rate down comment 13
ledosvetlenie
преди 8 години
Люска май ти се е убил ентусиазма до скоро с туриста една песен пеехте - А сега пък щели да видят пък да помислят Лично аз ще се радвам да го вдигнат поне четири пъти тази година за да може пак да стане 1.40 долара за едно евро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 44 rate down comment 12
lyusien
преди 8 години
Големите анализатори казват -Ф Е Д ще увеличи лихвите 2 пъти или-3 пъти през 2016 Да не са врачки ? Ф Е Д ще следи много внимателно данните основно инфлацията и пазара на труда и може въобще да не увеличи лихвите през 2016 но може да ги увеличи и 4 пъти през тази година Просто бих посъветвал големите анализатори просто да следят внимателно данните за американската икономика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 35 rate down comment 16
Иван Митев
преди 8 години
При сегашната сгрешена парична система Фед 100 пъти да повиши и/или 100 пъти да намали основната лихва ефектът е известен.При увеличение на основната лихва се завишава опасността за ескалация на катастрафлани дългови кризи.При намаляване на основната лихва се намалява опасността за ескалиране на катастрофални дългови кризи, но за сметка на завишени бъдещи щети.Някои очакват Фед да е спасител от злини при дългови кризи, но те са със заблуда, защото Фед не е компетентен за противопоставяне на водещата причина за актуални стопански трудности.За стопански просперитет е потребно подобрение на парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 38 rate down comment 16
Tyrista
преди 8 години
rate hike Q-1 16
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 41 rate down comment 14
Грую Груев
преди 8 години
Буахахаха, абе днес да не е първи април, а :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още