IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Dow Jones добави 400 пункта благодарение на отрицателната лихва в Япония

Стабилизирането на петролните пазари и добри финансови отчети предизвикаха стабилни ръстове на Wall Street

23:28 | 29.01.16 г. 10
Dow Jones добави 400 пункта благодарение на отрицателната лихва в Япония

Изненадващото решение на централната банка на Япония (BOJ) да прилага отрицателна лихва стана причина за стабилни ръстове на водещите борси по света. Изключение не прави и Wall Street.

Dow Jones добави почти 400 пункта към стойността си. Индексът на сините чипове се повиши с 2,47% до ниво от 16 566,3 пункта. Седмичният ръст е в рамките на 2,3 на сто.

Стойността на S&P 500 достигна до 1 940,24 пункта или ръст от 2,48 на сто. Спрямо края на миналата седмица широкият индекс добави 1,7 на сто към стойността си.

Значително е повишението и за технологичния Nasdaq. Индексът добави 2,38% към стойността и затвори седмицата на ниво от 4 613,95 пункта или практически без промяна спрямо миналата седмица.

Януари обаче приключва със загуби между 5% и 8% за водещите индекси на Wall Street, изчислява Market Watch.

Подкрепа на търговията оказаха още и обнадеждаващи новини от финансовите отчети, както и известно стабилизиране на петролните пазари.

Лекият суров петрол поскъпна с 1,2% до 33,62 долара за барел. Това е първата серия от четири последователни сесии с ръст на цената на суровината от април 2015 година насам, изчисли CNBC. Сортът Brent докосва цената от 35 долара за барел, след 27,10 долара, записани само преди десетина дни.

През този месец цената на петрола достигна до 12-годишно дъно, но очакванията, че ще има споразумение за намаляване на добива на петрол в ОПЕК, доведе до лекото стабилизиране на пазарите.

Сред големите печеливши в търговията в последната за седмицата сесия се нареди Apple. Акциите на компанията поскъпнаха с 3,5% до цена от 97,34 долара за брой. По-добрите от очакваното финансови отчети изстреляха акциите на Visa със 7,5% нагоре до цена от 74,49 долара за брой.

Facebook продължи успешната сесия от четвъртък и записа исторически връх в рамките на сесията - 112,84 долара за акция. В крайна сметка обаче търговията затвори при цена от 112,21 долара за акция, което е ръст от 2,84 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 8 години
https://***.youtube.com/watch?v=--_KyuZMsnA we flying high xaxaa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
albobo76
преди 8 години
Номерът на Драхи да върне възхода на индексите само с обещания за печатане не успя, та се наложи да се печата наистина и ЯЦБ се намеси решително. Изводът е ясен, пазарите вече не вярван на обещания за печатане, както до сега, а искат реално печане. Наближаба денят, в който дори и печатането няма да помогне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 8 години
Сега е време да се направи мечия капан...всички очакват лошите данни и че нивото на дакса 9650 -9400 ше се пробие за надоле и ракетата ще излети и ще има много пострадали мецани...при далу жонса тоже ама нека да шортват че да има мечешко хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 8 години
Даа а за първото тримесечие иде изявлението на Драги март месец и като каже вълшебната думичка печатане на пари а след това и като фед се разкае за лихвата и можем да се поздравяваме с парчето we flying highh хахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
ledosvetlenie
преди 8 години
Те лошите отчети тепърва предстоят - Компаниите отчетоха последното тримесечие и вдигането на лихвата все още не им се е отразило
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още