IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Положителен финал за индексите на Wall Street

Повишението на цените на петрола и Facebook бяха основен източник на оптимизъм

23:26 | 28.01.16 г. 3
Положителен финал за индексите на Wall Street

Американските акции приключиха сесията с ръстове заради повишението на цените на петрола и с подкрепата на акциите на Facebook, които компенсираха натиска от спадовете при биотехнологичните акции и опасенията за икономическия растеж, съобщава CNBC.

Dow Jones се повиши с 0,79% до 16 070 пункта, воден от акциите на Caterpillar, Chevron и Nike, които поскъпнаха съответно с 4,73%, 3,16% и 2,72%. S&P 500 отбеляза ръст от 0,53% до 1 893 пункта, а Nasdaq добави 0,87% до 4 507 пункта.

Пазарната оценка на Facebook се повиши с 15,5%, а акциите на Apple поскъпнаха с 0,7%.

Според анализатори въпросът е дали пазарът ще продължи да се възстановява по-устойчиво, или ръстовете са временни, продиктувани от ръста на акциите на социалната мрежа.

След като по време на сесията акциите на Amazon поскъпнаха с близо 9 на сто, в следборсовата търговия пазарната оценка на онлайн търговеца се срина с почти 10 на сто заради отчетените тримесечни резултати малко след финала на търговията, които не оправдаха очакванията на анализаторите.

Печалбата на акция на компанията достига 1 долар, а ръстът на приходите е 22% до 33,75 млрд. долара от 29,3 млрд. долара през последните три месеца на миналата година. Анализаторите очакваха печалба от 1,56 долара на акция и приходи от 35,93 млрд. долара.

За първото тримесечие компанията очаква приходи от порядъка на 26,5 – 29 млрд. долара при консенсусна прогноза от 27,7 млрд. долара.

Акциите на Microsoft Corp. поскъпват с почти 8 на сто в следборсовата търговия, след като технологичният гигант обяви минути след края на сесията по-добри от очакваното резултати. За фискалното второ тримесечие компанията обяви печалба от 62 цента на акция и приходи в размер на 23,8 млрд. долара. При корекция с еднократните ефекти числата са съответно 78 цента на акция и 25,69 млрд. долара при очаквани 71 цента и 25,27 млрд. долара.

Фючърсите на петрола достигнаха най-високо равнище от три седмици в днешната сесия на стоковата борса в Ню Йорк, макар че представители на ОПЕК отрекоха информацията за съвместна среща с Русия, на която да се дискутират потенциални съкращения на добивите на черно злато.

Фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка през март поскъпнаха с 92 цента (близо 3 на сто) до 33,22 долара за барел, като преди това достигнаха интрадневен връх от 34,82 долара. Това е и най-високото ниво на цената от 7 януари.

Мартенските контракти на сорта брент поскъпнаха със 79 цента (2,4%) до 33,89 долара за барел.

Пазарът намери подкрепа заради съобщение, че Русия и Саудитска Арабия обмислят съкращаване на добивите на петрол. Говорител на Кремъл по-късно посочи, че представители на руската петролна индустрия водят редовни разговори с чуждите им партньори, но че все още е рано да се говори за координирани действия.

За втора поредна сесия златото поевтинява по технически причини, след като цената достигна почти тримесечен връх, посочва MarketWatch. Фючърсите на благородния метал със срок на доставка през април поевтиняха с 20 цента до 1 116,1 долара за тройунция.

Същевременно доларът поевтиня спрямо еврото заради разочароващия доклад за стоките с дълготрайна употреба през декември и перспективите пред паричната политика на Федералния резерв. Еврото се търгуваше на ниво от 1.0952 долара  в сравнение с 1,0905 долара в сряда. Британският паунд поскъпна до 1,4360 долара в сравнение с 1,4251 долара в сряда.

Доларовият индекс, който измерва силата на зелените пари спрямо кошница от шест валути, се понижи с 0,4% до 98,5090.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 8 години
Соросоидния така е решил...бензина нагоре дакса надоле дау нагоре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още