IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Акциите на Wall Street се търгуват в тесни граници*

През последните два дни динамиката в цената на петрола се ръководи от реториката на Москва

17:56 | 28.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на Wall Street се търгуват в тесни граници в четвъртък след смесени корпоративни отчети и от ръст в цената на петрола, съобщава CNBC.

Chevron и Caterpillar допринасят най-много за повишението в индекса на сините чипове Dow Jones Industrial Average.

В широкия индекс S&P 500 секторът на енергетиката скочи с 3,5%.

Технологичният Nasdaq се повиши с над 1%, като акциите на Facebook за кратко се поскъпнаха с над 13,5%.

Към 17:20 часа българско време американският лек суров петрол WTI поскъпва с 4% до 33,62 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент – с 4,60% долара до 35,52 долара за барел.

Според Джеръми Клайн, главен пазарен стратег в FBN Securities, ръстът на Wall Street e подкрепен и от очакваният Фед да отложи следващото вдигане на лихвените проценти.

През последните два дни динамиката в цената на суровината се ръководи от реториката на Москва. В сряда директорът на „Транснефт“ Николай Токарев заяви, цитиран от агенция “Интерфакс”, че Русия може да преговаря с ОПЕК за свиване на добива. В четвъртък сутринта това беше отречено от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков. По-късно обаче министърът на енергетиката Александър Новак посочи, че Саудитска Арабия е предложила страните производителки на петрол да намалят производството си с до 5% всяка.

В сферата на макроикономиката производството на трайни стоки в САЩ се свива с 5,1% през декември, което е по-голямо от очакваното 1-процентово понижение.

Планираните продажби на имоти нарастват с 0,1% през последния месец на 2015 г.

Доходността по 10-годишните държавните облигации се повишава до 2,01%, а по 2-годишните ценни книжа се понижава до 0,82%.

Доларът се търгува с 0,2% спад спрямо основните си конкуренти, като едно евро се обменя за 1,09 долара, a курсът на йената е 118,86 йени за долар.

Златото се търгува почти без промяна за 1 115,70 долара за тройунция.

*Данните са актуални към 17:30 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 19.08.22 г.
Най-четени новини
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още