IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Wall Street записа първата си позитивна седмица от началото на годината

Цената на петрола се повиши с 9% за седмицата до най-високо си ниво за последните две седмици

23:26 | 22.01.16 г.
Wall Street записа първата си позитивна седмица от началото на годината

На зелена територия за първа седмица от началото на годината приключиха водещите индекси на Wall Street, съобщава CNBC. Търговията се активизира след стабилизирането на петролните пазари.

Dow Jones отчете трицифрен ръст на стойността си, а широкият S&P 500 успя да преодолее психологическите 1 900 пункта, подкрепен от енергийния сектор. Nasdaq пък успя да запише седмичен ръст от над 2 на сто. 

Цената на петрола достигна най-високото си ниво за последните две седмици, изчислява Market Watch. Лекият суров петрол с доставка през март поскъпна с около 9% в последната сесия за седмицата. Търговията се извършваше при цена от 32,20 долара за барел, което представлява ръст от 2,70 долара. За седмицата ръстът надхвърля 9 на сто.

С 9% седмичен ръст финишира и европейският Brent. Цената му достигна 32,18 долара за барел, което е увеличение от 9,3% спрямо сесията в четвъртък.

На този фон индексът на сините чипове прибави 210 пункта към стойността си и достигна нивото от 16 093,51 пункта. Dow Jones приключва седмицата с ръст от 0,7 на сто.

На стойността на индекса днес обаче натежа представянето на American Express. Акциите на компанията поевтиняха с 12,1% до 55,06 долара за брой, след като финансовите отчети не се понравиха на инвеститорите. 

Всички сектори, част от S&P 500, завършиха на положителна територия, но индексът успя да преодолее границата от 1 900 пункта благодарение на енергийния и на технологичния сектор. Седмицата приключва на ниво от 1 906,9 пункта за широкия индекс, което представлява ръст от 2,03% спрямо сесията в четвъртък, а спрямо края на миналата седмица увеличението е от 1,4 на сто.

За Nasdaq ръстът днес е в рамките на 2,66% до 4 591,18 пункта. Седмицата приключва с повишение от 2,3 на сто и по този показател е един от най-добре представящите се индекси на Wall Street.

Сериозна подкрепа на индекса оказа търговията на Apple. Акциите на гиганта поскъпнаха с 5,32% до цена от 101,42 долара след като анализаторска компания Piper Jaffray препоръча покупката на книжата дни преди финансовия отчет на компанията.

Въпреки доброто представяне в края на седмицата водещите индекси отвъд Океана още не могат да се отърсят от негативното начало на годината и записват месечен спад с между 7 и 9%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 01.09.22 г.
Най-четени новини
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още