IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските индекси записаха понижения в първия ден на търговията за 2016 г.

Инвеститорите са притеснени от забавянето на световната икономика и напрежението в Близкия изток

23:35 | 04.01.16 г. 4
Американските индекси записаха понижения в първия ден на търговията за 2016 г.

Американските индекси завършиха първия ден на търговията за 2016 г. със спадове на фона на новите опасения за забавянето на световната икономика и увеличаването на напрежението в Близкия изток. Лошото представяне на китайските акции също натежа върху резултатите в САЩ, пише CNBC.

Dow Jones Industrial Average се търгуваше с около 300 пункта надолу до финала на сесията. По-рано през деня той спадна с повече от 450 пункта, или с над 2,5%, оказвайки се на крачка от най-големия си срив за първия ден на търговията от 1932 г. насам. Индексът се опита да се задържи над психологическото ниво от 17 000 пункта след като спадна под него за първи път от октомври насам.

Nasdaq се оказа под психологическото ниво от 5000 пункта. За кратко индексът спадна с повече от 3%. Apple се опита да генерира ръст, след като по-рано също се оказа с повече от 3% надолу.

S&P 500 за кратко отбеляза спад с 2,5% и се бореше да се задържи на психологическото ниво от 2000 пункта. Индексът успя да слезе под това ниво в рамките на днешния ден, за първи път от средата на декември.

Финансовите компании, тези в здравеопазването и в сферата на технологиите отбелязаха спад с над 2% в следобедната търговия. Tesla и китайският сайт за онлайн търговия JD.com се свиха с повече от 7 на сто и се оказаха най-зле представилите се в Nasdaq 100.

Петролът се търгуваше по-ниско след първоначалния си ръст, като причина за това се оказа напрежението в Близкия изток. Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света, прекрати своите дипломатически отношения с Иран в неделя в отговор на щурмуването на посолството ѝ в Техеран.

Фючърсите на американския суров петрол се свиха с 0,76% до 36,76 долара за барел.

Доходността по американските държавни облигации достигна най-ниските си нива от седмица насам. Тази по 2-годишните ценни книжа се задържа на 1,02%, а тази по 10-годишните се оказа около 2,22%.

Американският долар се търгуваше с около 0,3% по-високо спрямо основните световни валути, като едно евро се обменя за близо 1,08 долара, а курсът на йената е 119,43 йени за долар.

Златото поскъпна с 1%, макар че в началото на търговията отбеляза ръст от над 1,5%, достигайки най-високото си ниво от близо две седмици.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
getusanews
преди 8 години
http://getusanews.com/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
getusanews
преди 8 години
http://getusanews.com/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още