IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Червен старт в първия ден на търговията на Wall Street през 2016 г.*

Основните фактори за пониженията са слабите макроиконмически данни от Китай и геополитическите напрежения в Близкия изток

17:22 | 04.01.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Червен старт в първия ден на търговията на Wall Street през 2016 г.*

Wall Street започва първата сесия от новата 2016 г. с резки понижения заради подновените опасения за забавянето на икономиката в Китай и заради последиците от геополитическите напрежения в Близкия изток, съобщaва CNBC.

И трите основни индекса се понижават с над 2%. Акциите на Apple поевтиняват с над 2% в сутрешната сесия.

Слабите данни за активността в производствения сектор в Китай потопиха азиатските борси. Основният индекс Shanghai Composite се понижи си 6,9% и отчете най-слабиата си сесия от 25 август насам.

„Много от тази динамика се дължи на Китай и голяма част от нея е преувеличена“, казва Арт Хоугън, главен пазарен стратег във Wunderlich Securities. „Китайският PMI индекс не е променен кой знае колко. Не е необичайно да има преувеличена реакция, когато основеният сценарий за 2016 г. е, че ще е тежка“, допълва той.

Европейските акциите също се търгуват на червено, като германският индекс DAX се понижи с повече от 4%, а паневропейският STOXX Europe 600 – с около 2,4% малко преди да започне търговията в САЩ, т,е. в 16:30 часа българско време.

Петролът се търгува с ръстове заради обтегнатите отношения в Близкия изток. Саудитска Арабия и редица други държави прекъснаха дипломатическите си отношения с Иран след протест пред саудитското посолство в Техеран в неделя. Той от своя страна беше провокиран от екзекуцията на влиятелен шиитски духовник в Саудитска Арабия.

Американският лек суров петрол WTI се търгува с над 3% повишение до 38.19 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент поскъпва с над 4% до 38,88 долара за барел.

Доходността по американските държавни облигации достигна най-ниските си нива от седмица насам, като тази по 2-годишните ценни книжа е 1,02%, а по 10-годишните – 2,22%.

Доларът се търгува с леко понижение спрямо основните си конкуренти, като едно евро се обменя за малко под 1,09 долара, а курсът на йената е 119.15 йени за долар.

Златото с доставка февруари поскъпва със 17 долара до 1 077,20 долара за тройунция.

*Данните са актуални към 17:10 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
SOFIX
преди 8 години
Ич не ми дреме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
Mike Florida
преди 8 години
И по-червени ще има! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
Mike Florida
преди 8 години
И по-червени ще има! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още