IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите на фондовите борси в САЩ записват повишения*

Пазарите са имали време да осмислят събитията от Париж и затова не се наблюдават резки промени в търговията, обяснява експерт

17:34 | 16.11.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индексите на фондовите борси в САЩ започват търговията в първия ден от седмица с повишения, съобщи CNBC

“Смятам, че инвеститорите ще се фокусират върху петрола и 10-годишните държавни облигации. Няма много финансови отчети, няма и икономически новини, така че смятам, че фокусът ще е върху петрола”, казва Питър Колман, главен трейдър в Convergex.

„Очевидно пазарите ще бъдат под сянката на събитията в Париж от уикенда“, казва Дейвид Кели, глобален стратег в J.P. Morgan Funds. “До известна степен това може да направи пазарите сравнително спокойни предвид липсата на финансови или икономически новини”, допълва той.

Той обяснява, че при събития като атентатите в Париж пазарите обикновено реагират веднага, но в конкретния случай те са имали уикенда, за да осмислят събитията, поради което не се наблюдава шок на борсите. 

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава с 54 пункта (0,32%) до 17 300 пункта, като Chevron се представя най-добре, а General Electric – най-незадоволително.

Широкият S&P 500 записва ръст от 9 пункта (0,46%) до 2 033 пункта, като енергийните компании водят секторите, чиито акции се търгуват на зелена територия. Фирмите за стоки, които не са от първа необходимост, са единственият сектор, където има понижения.

Nasdaq отчита ръст от 12 пункта (0,26%) до 4 940 пункта.

Фючърсите върху суровия петрол с доставка декември се покачват с 11 цента до 40,85 долара за барел на борсата New York Mercantile Exchange. Златото поскъпва с 4,30 долара до 1 085,30 долара за тройунция.

Доходността по 10-годишните държавни облигации се понижава до 2,25%, а тази по двегодишните книжа – до 0,83%.

Доларът се търгува с леко повишение спрямо основните си конкуренти. Едно евро се обменя за 1,07 долара, а курсът на йената е 122,93 йени за долар.

В сряда се очаква публикуването на стенограмата от последното заседание на Федералния резерв, посочва CNBC.

*Данните са актуални към 17:20 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още