IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите на фондовите борси в САЩ започват седмицата със спадове*

Инвеститорите все още реагират на увеличената вероятност от вдигане на лихвените проценти през декември

17:53 | 09.11.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на фондовите борси в САЩ започват търговията с понижения, като инвеститорите реагират на увеличената вероятност от вдигане на лихвените проценти през декември, пише CNBC.

„Седмицата е лека от гледна точка на данни“, казва Ранди Фредрик, изпълнителен директор за търговия и деривати в Charles Schwab. CNBC припомня, че в петък се очаква информация за продажбите на дребно през октомври.

“Освен това ще продължат разговорите за евентуалното увеличаване на ставките от страна на Фед”, допълва той. Шансовете за такъв ход на централната банка се увеличиха драстично след добрите данни за заетостта от петък – от около 58 на 70%.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average записва понижение от 176 пункта (0,99%) до 17 733 пункта, като най-много натежа IBM, а най-добре се представи DuPont.

Широкият S&P 500 се понижава с 16 пункта (0,17%) до 2 083 пункта. Всички сектори се търгуват на червена територия, като най-зле се представят компаниите за стоки, които не са от първа необходимост.

Технологичният бенчмарк Nasdaq отчита спад от 32 пункта (0,62%) до 5 120 пункта.

Американският суров петрол WTI се търгува с 3 цента повишение (0,1%) до 44,34 долара за барел.

Фючърсите върху златото поскъпват с 1,10 долара до 1 088,70 долара за тройунция.

Доходността по 10-годишните американски държавни облигации остава стабилна на 2,36%, а тази по двугодишните книжа – 0,91%.

Доларът поскъпна в петък след данните за заетостта, но се търгува без промяна в понеделник.

„Приключихме много добра седмица и реториката със сигурност се промени, що се отнася до парична политика“, казва Арт Хоугън, главен стратег във Wunderlich Securities. “Дълго време стояхме на ниски нива и мисля, че пътят към нормализация започва през декември”, допълва той. Спорд Хоугън все пак докладът за заетостта през ноември остава ключов за решението на Фед.

Инвеститорите следят и цената на петрола, след като ОПЕК заяви, че очаква глобалното търсене да остане стабилно следващата година.

*Данните са актуални към 17:30 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още