IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катар ще инвестира 35 млрд. долара в САЩ през следващите пет години

Страната се опитва да диверсифицира инвестициите си извън Европа и Азия

12:34 | 28.09.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Катар планира да инвестира 35 млрд. долара в САЩ през следващите пет години, тъй като най-богатата страна в света по БВП на глава на населението се опитва да разнообрази инвестициите си извън Европа и Азия, съобщава Bloomberg.

Qatar Investment Authority, който помага за управлението на богатството на страната, генерирано от енергийните източници, отвори офис в Ню Йорк за „по-добър достъп на нови и съществуващи инвестиционни партньори“, съобщи държавният фонд в изявление в понеделник.

Страната от Персийския залив си поставя за цел „различни сектори“ на американската икономика, „създавайки много работни места в САЩ“, заяви посланикът на Катар във Вашингтон Мохамед ал-Кууари в публикации в Twitter. Фондът „остава ангажиран с инвестициите си в Европа, Азия и Близкия изток“, се казва още в изявлението.

Катар съобщи през април, че планира да отвори офис на държавния си инвестиционен фонд в Ню Йорк, търсейки нови сделки в САЩ. Базираният в Доха фонд контролира над 100 млрд. долара и влага богатството на страната в активи от британската банка Barclays до германския автомобилен производител Volkswagen, като голяма част от инвестициите са ограничени до Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още