IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Американски икономически данни и Дизелгейт ще диктуват движенията на борсите

Скандалът с манипулираните данни може да се отрази негативно на цялата германска икономика, смята анализатор

09:38 | 28.09.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американската парична политика, данните от най-голямата световна икономика и скандалът около Volkswagen вероятно ще занимават в най-голяма степен борсовите участници и през тази седмица.

„Данните за американския пазар на труда са точно онова, което може да насърчи или да обуздае спекулациите за възможното скорошно повишаване на лихвите в САЩ“, казва Андреас Липков, пазарен стратег в Kliegel & Hafner, цитиран от N-Tv. Според прогнозите се очаква създаването на 203 000 нови работни места. Инвеститорите очакват данните в петък да разкрият, че безработицата в САЩ остава на непроменено ниво – от 5,1 на сто. Дали това ще е повод за нови спекулации за ново решение на Фед, е съмнително. И през последните месеци данните от трудовия пазар говориха за поврат в паричната политика, но той така и не се случи.

През седмицата почти няма да има корпоративни обявления, а сезонът на отчетите в САЩ ще започне едва на 8 октомври с данните на алуминиевия производител Alcoa. В Европа, а не само там, анализаторите ще следят внимателно и развитието около аферата Дизелгейт.

„Трудно е в момента да се изчисли колко високи ще са разходите за компанията“, казва анализаторът Андреас Пичорек от CMC Markets. Ако и други концерни се озоват в Дизелгейт, то важният за най-голямата европейска икономика автомобилен сектор ще бъде поставен под сериозен натиск. „Само тази несигурност вероятно ще потиска всеки порив за възстановяване на Dax за дълго време“, казва той.

През миналата седмица основният германски индекс загуби 2,3 на сто, докато акциите на VW за този период се сринаха с почти 34  на сто. За седмицата Dow в Ню Йорк загуби 0,4 на сто, а S&P - 1,4 на сто.

Според Улрих Катер, главен икономист на Deka Bank, скандалът с манипулираните данни може да се отрази негативно на цялата германска икономика. „Възможният спектър на последиците е многообразен: той се простира от непосредствената загуба в експортния бизнес на автомобилната индустрия през ефектите за другите браншове до щетите за имиджа на продуктите „Made in Germany“, пояснява той. 

В понеделник (28 септември) гуверньорът на Фед за Ню Йорк Уилям Дъдли и гуверньорът  за Чикаго Чарлз Евънс ще държат речи на различни събития. Преди няколко седмици Чарлз Евънс призова лихвите да останат близки до нулата поне до средата на 2016 г. Ето защо анализаторите следят дали той няма да промени мнението си. 

Също в първия ден на седмицата властите в САЩ ще предоставят данни за личните доходи и разходи, за които се очаква да останат на непроменено ниво, както и за индекса на потребителските цени, който се наблюдава стриктно от Фед. Очаква се и доклад за продажбите на жилища.

Във вторник (29 септември) САЩ ще публикуват данни за търговския баланс и потребителското доверие, а Американският петролен институт (American Petroleum Institute) трябва да предостави данни за седмичните петролни запаси. 

В сряда ще бъдат представени данни за месечните молби за безработица (без да се включва селскостопанският сектор), както и данни за производствената активност в региона на Чикаго. В същия ден ще бъдат оповестени и правителствените данни за петролните запаси. По-късно през деня гуверньорът на Фед Джанет Йелън ще говори на събитие в Сейнт Луис.

В четвъртък (1 октомври) Китай ще представи данни за производствения сектор и сектора на услугите. Ще бъдат представени два индекса - официалният PMI индекс, който се изготвя въз основа на данни от големите компании и държавни предприятия в Поднебесната империя, както и измерителят на HSBC и Caixin, който се фокусира повече върху малките и средните предприятия.

САЩ ще предоставят данни за първоначалните молби за безработица и данни за производствената активност от Института за управление на доставките ISM. 

В петък пазарите в Китай ще са затворени заради национален празник. В САЩ в последния ден на седмицата се очакват данни за пазара на труда. Експертите очакват непроменено ниво на безработицата до 5,1 на сто и ръст на новосъздадените работни места до 203 000.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 05.09.22 г.
Най-четени новини
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 8 години
Важното е диктуването да е под контрол, а не самото диктуване!...напр. Дизелгейт изчака спокойно 1,5г напълно контролирано!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
крас
преди 8 години
БОЙЧО ПИШЕШ ГЛУПОСТИ - "Американски икономически данни и Дизелгейт ще диктуват движенията на борсите"НЕ АМЕРИКАНСКИТЕ , А КИТАЙСКИТЕ БОЙЧО ДИКТУВАТ ДВИЖЕНИЕТО НА БОРСИТЕ!!За днес ПЪРВИЯ СЕКРЕТАР на ККП е решил да вдигне курса на ЮАНА от което автоматично следва ПОСКЪПВАНЕ НА ДОЛАРА спрямо измислената като сателит на него валута наречена ЕВРО!ИЗОБЩО ЗА КАКВА АМЕРИКАНСКА ИКОНОМИКА ГОВОРИМ , БЕ БОЙЧО КОГАТО САЩ СЕ Е ПРЕВЪРНАЛ В ОФИС - ЦЕНТЪР НА РАБОТЕЩИТЕ В КИТАЙ ФИРМИ.ТИХО КАТО ПАРАЗИТА КИТАЙ ПРЕВЗЕМА АМЕРИКА!СКАПАНА И ЛИШЕНА ОТ МОТИВАЦИЯ АМЕРИКА Е ОБРЕЧЕНА ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В ТОВА КОЕТО КИТАЙЧУГИТЕ ЖЕЛАЯТ - една лъскава витрина зад която стоят само РЕПЛИКИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още