IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите на Wall Street отстъпват с по 1% за отрицателно време*

Девалвацията на китайския юан стои зад реакцията на инвеститорите отвъд Океана

17:13 | 12.08.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

За отрицателно време основните индекси на Wall Street спаднаха с над 1%, след като китайският юан поевтиня за втори пореден ден спрямо долара, увеличавайки опасенията за глобалния растеж, предава CNBC.

На старта на сесията индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average за кратко се смъкна с 200 пункта, като към момента се понижава с 1,05% до 17 219,61 пункта. Широкият индекс S&P 500 е надолу с 1,02% до 2 062,78 пункта.

Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite изтрива 1,25% от стойността си до 4 973,71 пункта, след като акциите на Apple и биотехнологичните компании продължават да поевтиняват. Технологичният гигант губи 2,53% от цената им до 110,62 долара.

„Това все още е реакция заради китайския юан и опасенията, че някои акции се намират на надценена територия“, коментира главният стратег в TD Ameritrade Джей Джей Кинахън.

За втори пореден ден Централната банка на Китай силно понижи референтния курс на юана спрямо долара, задълбочавайки фактическата девалвация на китайската валута.

Финансовата институция понижи референтния курс до 6,3306 юана за един долар спрямо 6,2298 юана, около който китайската валута може да се движи в рамките на 2% дневно нагоре и надолу. Това е намаление с 1,6 на сто спрямо курса от предишния ден. По този начин юанът се озова на 4-годишно дъно.

Щатският долар поевтинява с 1% спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ, а курсът на еврото се задържа над 1,11 долара.

Ходовете на китайските парични власти увеличават очакванията за по-големи изменения и заплахата от валутни войни, при които държавите обезценяват валутния си курс, за да придобият повече конкурентни предимства.

В своя реч президентът на Федералния резерв в Ню Йорк Уилям Дъдли посочва, че политиката на Фед може да донесе ползи на американския трудов пазар, но сама по себе си не може да реши проблема за несъответствието между уменията на работниците и изискванията на работодателите.

Приходите на Alibaba Group Holding през второто тримесечие нарастват с 28%, но въпреки това се разминават с очакванията на анализаторите, а растежът им е с най-ниското от над три години насам темпо. Книжата на китайския онлайн гигант поевтиняват с 6,9% до 72 долара за брой.

Акциите на General Electric губят 1,07% от цената си до 25,435 долара за брой, след като конгломератът обяви продажбата на поделението си за здравно финансиране на Capital One за близо 9 млрд. долара.

Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ остава ниска, като кръжи около 2,12%, а тази по 2-годишните облигации е 0,65%.

На пазара на суровини петролът се опитва да се възстанови от 6-годишното дъно, достигнато във вторник. Контрактите върху суровия петрол с доставка през септември поскъпват с над 1% до 43,67 долара за барел.

Фючърсите върху златото поскъпват с 0,93% до 1 118,10 долара за тройунция

* Информацията е актуална към 16:54 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 0
Tyrista
преди 8 години
rate hike Q-3 15
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Tyrista
преди 8 години
rate hike Q-3 15
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 8 години
координирано е със сащ това и сега фед нема да дигне лихвата щото ала бала еди кво си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
mvr0306
преди 8 години
Е само нагоре не може да е. Нека видим какво ще стане ако ФЕД реши да мръдне лихвата малко нагоре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 8
Императорът
преди 8 години
Проклети китайци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още