IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street отваря на червено*

Пазарът реагира на изненадващия ход на Централната банка на Китай да обезцени юана с 1,9%, посочва анализатор

17:00 | 11.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Водещите индекси на американския фондов пазар започват търговията във вторник с резки спадове след изненадващия ход на Централната банка на Китай да обезцени юана с 1,9%, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с 0,67% до 17 497,78 пункта. Широкият индекс S&P 500 е надолу с 0,65% до 2 090,58 пункта. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite изтрива 0,31% от стойността си до 5 085,92 пункта.

"Реакцията на пазара се състои в тълкуването, че американският долар допълнително ще поскъпне спрямо китайския юан и ще бъде допълнително главоболие за американските мултинационални компании“, коментира главният инвестиционен стратег на Janney Montgomery Scott Марк Лушчини. „Чудя се защо го направиха, тъй като имаха голяма възможност за намаляване на лихвите“, допълва той.

Американският доларов индекс се понижава леко, а курсът на еврото се задържа над 1,108 долара на фона на постигната сделка между Гърция и нейните кредитори. Йената поевтинява спрямо зелените пари до 125 йени за 1 долар.

Старши стратегът в WallachBeth Capital Иля Фейгин пък посочва, че нестабилността на валутните пазари се отразява положително на американските облигации и златото. Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ кръжи около 2,16%, а тази по 2-годишните облигации е 0,67%. На пазарите на суровини цената на фючърсите върху златото се изкачи до най-високата си стойност от края на юни до над 1 109 долара за тройунция.

Петролът остава основен фактор за пазарите след слабостите при долара. Контрактите върху суровия петрол с доставка през септември успяха да поскъпнат с 2,5% в понеделник и се оттласнаха от 5-месечното дъно. Към момента те обаче поевтиняват с 3,2% до 43,52 долара за барел.

Данните от деня показват, че през второто тримесечие на 2015 г. производителността на труда в САЩ расте с 1,3 на сто, докато разходите за труд се повишават с 0,5%.

На корпоративния фронт акциите на Google поскъпват с 5,56% до 700 долара за брой. Компанията неочаквано обяви, че ще стане част от нов публичен конгломерат – Alphabet.

Symantec Corp., производителят на антивирусната програма Norton, обяви, че ще продаде бизнеса си за съхранение на данни Veritas за 8 млрд. долара в брой на група, включваща Carlyle Group LP и държавния инвестиционен фонд на Сингапур GIC. Книжата на Symantec поевтиняват с 1,7 на сто до 22,52 долара.

Още за решението на Централната банка на Китай можете да научите от коментара на Нейра Чехич от Bloomberg

* Информацията е актуална към 16:46 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още