IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите отвъд Океана осмислят данните за пазара на труда*

Детайлите в доклада предполагат, че бавното възстановяване на икономиката продължава, коментира анализатор

17:26 | 07.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Водещите индекси на американския фондов пазар стартират сесията в петък с леки понижения, след като данните за заетостта през юли увеличават вероятността за повишаване на лихвите в САЩ през септември, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с 0,31% до 17 366 пункта. Широкият индекс S&P 500 е надолу с 0,21% до 2 079,15 пункта. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite изтрива 0,13% от стойността си до 5 049,18 пункта.

През юли броят на заетите извън селскостопанския сектор на САЩ се повишава с 215 хил., сочат актуалните данни на Министерството на труда. Безработицата остава на 7-годишното дъно от 5,3%, а заетостта се задържа при близо 37,5-годишно дъно от 62,6%, разкриват още статистическите данни.

„Няма голяма реакция (на пазара – бел. ред.), защото данните като цяло са в унисон с очакванията“, коментира инвестиционният стратег в Edward Jones Кейт Уорн. „Детайлите в доклада предполагат, че бавното възстановяване на икономиката продължава.“

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха, че създадените работни места ще се увеличат с 223 хил., а безработицата ще остане на нивото от 5,3 на сто.

Анализатори, цитирани от CNBC, посочват, че вероятността Федералният резерв на САЩ да увеличи лихвите през септември е все по-голяма. Централната банка ще обсъжда първото вдигане на лихвите от 9 години насам по време на двудневното си заседание на 16 и 17 септември.

След данните за пазара на труда доларът поскъпна спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ. Съответно - еврото поевтиня до курс от около 1,088 долара.

Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ се понижава до 2,21% от 2,24%, а тази по 2-годишните облигации расте до 0,74%.

На пазарите на суровини цената на фючърсите върху златото се понижава с 4 долара до 1 086,10 долара за тройунция. Контрактите върху суровия петрол с доставка през септември пък поевтиняват с 41 цента до 44,25 долара за барел.

* Информацията е актуална към 17:05 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още