IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Dow изтри близо 1% и спадна под 18 хил. пункта

Акциите на IBM поевтиняха с над 6% след поредния разочароващ тримесечен отчет

23:02 | 21.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Dow изтри близо 1% и спадна под 18 хил. пункта

Американските индекси отчетоха отстъпления към края на сесията във вторник на фона на по-слабите от прогнозираното отчети на някои от компаниите на борсата в Ню Йорк.

"Имахме по-добри от очакваното печалби до момента", казва пред CNBC Марк Лучини, главен инвестиционен стратег на Janney Montgomery Scott. "Сигурен съм, че IBM натежа на пазара тук... Очевидно е, че това е голям компонент на Dow".

IBM публикува отчета си след затварянето на сесията в понеделник, като приходите на технологичния гигант отстъпиха за 13-о поредно тримесечие. Акциите на дружеството поевтиняха с 6,2 на сто.

United Technologies спечели 1,73 долара на акция през второто тримесечие, с 2 цента над предварителните оценки. Индустриалният конгломерат обаче намали прогнозата си за цялата година, отчасти поради продажбата на подразделението си Sikorsky Aircraft на Lockheed Martin. Капитализацията на United Technologies отстъпи с 6,99 на сто.

Друг от сините чипове – Verizon, също разочарова пазара. Акциите отстъпиха с 2,4 на сто, въпреки че телекомът отчете с 3 цента по-висока от прогнозираното печалба на акция през второто тримесечие.

Въпреки песимизма в последните часове за момента финансовите отчети на Wall Street като цяло надхвърлят предварителните прогнози. Google нарасна с повече от 16 на сто в петък, за да изпрати Nasdaq Composite до нов рекорд. Индексът подобри представянето си и в началото на тази седмица.

Във фокуса на пазара останаха и движенията при суровините. Златото изтри близо 4 на сто в понеделник, а днес отстъпи с повече от половин процент. Петролът пък поскъпна с 0,4 на сто.

Американският долар се търгуваше с около половин процент надолу спрямо основните световни валути. Доходността по 10-годишните облигации на САЩ пък достигна 2,35%.

По-рано през деня на Стария континент общоевропейският Euro Stoxx 600 се понижи с 1,09% до 402,36 пункта.

Интерес продължи да предизвиква ситуацията около Гърция. В понеделник Aтина започна погасяването на дългове в размер на 6,2 млрд. евро към Европейската централна банка и Международния валутен фонд, възползвайки се от мостовото финансиране, получено по линия на еврозоната. Атина също така отвори отново своите банки, което бе възприето от пазара като сигнал за връщане към нормалното състояние на нейната финансова система.

Същевременно, също в понеделник, Съветът за сигурност на ООН подкрепи иранското ядрено споразумение със световните сили, но Революционната гвардия на ислямската република атакува резолюцията, като подчерта значителното си противопоставяне на сделката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 28.08.22 г.
Най-четени новини
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още