IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Започват ли да се изнервят големите пари?

Инвеститорите вече бягат далеч от спекулативните облигации, отчитат експерти

14:26 | 18.07.15 г. 5
Започват ли да се изнервят големите пари?

На фона на перспективите за акциите, които стават все по-несигурни, вече има признаци, че големите пари започват да се изнервят, пише CNBC.

"Налице е знак, че на пазара се промъква повече страх. Това, което отчитаме, са повишени нива на индекси, които не са били повишени в миналото, така че виждаме хората да се преместват към по-сигурни активи", каза експертът по опциите Денис Давит от Harvest Volatility Advisors.

Един от индикаторите, които се открояват за Давит, е сравнението между доходността по корпоративните облигации и тази по държавните ценни книжа. Разликата нарасна значително, което означава, че инвеститорите вече търсят по-голяма възвръщаемост при рискованите, макар и все още е доста безопасни ДЦК.

"Виждаме движение далеч от спекулативните облигации", коментира експертът по опциите.

Освен това Денис Давит отбеляза, че индексът CBOE Volatility (VIX), смятан за най-добрият измерител на нагласата за риск на пазара, започна да расте. Toвa означава, че инвеститорите вече са готови да се застраховат повече от срив на S&P 500 и по този начин показват признаци на страх, каза той.

Въпреки това според Eрин Гибс, главен инвестиционен директор на S&P Capital IQ, показателите, които Давит разглежда, просто показват дългоочаквани признаци на нормалност.

Относно разликата между доходността по корпоративните и държавните облигации Гибс посочи пред CNBC, че "кредитният риск стана по-важен фактор през юни, какъвто е и сега, през юли. Но това са все още много ниски спредове в сравнение с последните три, пет и десет години, и сега просто се връщаме към по-нормален исторически обхват".

Въпреки че VIX скочи значително, той все още е под 20 пункта, което често се счита за историческата средна стойност.

"Налице е повишено количество на страх на пазарите, но това е така, защото оставаме на разстояние от тези невероятно ниски нива", каза главният инвестиционен директор на S&P Capital IQ Гибс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 12.09.22 г.
Най-четени новини
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 9 години
Поради изнервянето на Големите Пари очаквам и Големите Глупости.- Явяват се някак естествено. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
Pyramid
преди 9 години
Именно! Обаче, на подобни забележки, виждаш, колко минуси се слагат. Слагат ги отчаяни спекуланти, скромно мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 5
SS-23
преди 9 години
Започват ли да се изнервят големите пари?-----------------Ше се изнервят ами ...Когато правиш пари от пари- на базата на кредити, спекулации, емоции, балони и всякакви имагинерни, измислени, кухи финансови деривати, неизбежно идва момента, когато всичко свършва! Нямаш ли зад гърба си реално производство, което да е гарант на стабилен и постоянен доход, рано или късно - *** дедовия!Не става само с "цъкане на копчето" - трябва и реална работа, създаваща реален продукт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 8
Pyramid
преди 9 години
Охо! За плюсовете-ясно. Има хора, преценили са, че има истина в изписаното /макар малцина да са въведени поне частично в концепцията/ - и намират здрав смисъл. Интересни са ми минусите и това, какво отразяват:1. Несъгласие /с темата/,2. Несъгласие с коментара по някоя точка3. Разочарование от факта че, наистина, големите пари се изнервят4. Нещо ги дразнии, 5. Нямам /или пък те нямат?/ идея, защо. Я, да видим, кой и защо пише така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 9
Pyramid
преди 9 години
Да се нервят, като не знаят, къде да ходят. Не инвестират ли едно 5-10 млн при мен, съответно, след 3-5 години, няма да получат /директно за себе си/ едни 5-10 млрд годишно. Смейте се вие.Но, само от това, че не ме послушаха, трите мобилни оператора, досега, са натрупали към 2 до над 3 млрд лв пропуснати ползи.ДГД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още