IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Американските борси продължават възхода си*

Пазарните участници пренебрегват данните за по-слабите от прогнозираното нови работни места в САЩ през юни

16:59 | 02.07.15 г.
Американските борси продължават възхода си*

Водещите индекси на фондовата борса в Ню Йорк започват търговията в четвъртък с повишения въпреки по-слабия от прогнозираното доклад за новите работни места през юни. Сесията е последна за тази седмица, след като в събота ще се чества Деня на независимостта на САЩ.

Данните от деня показаха, че най-голямата икономика в света е създала по-малко работни места от очакваното през шестия месец на годината. Заетостта извън селскостопанския сектор в Щатите нарасна с 223 хил. през юни след коригираните в посока надолу 254 хил. месец по-рано. Експертите очакваха 233 хил. нови работни места през миналия месец.

Същевременно равнището на безработицата спадна до 5,3% след 5,5% през май. Пазарните очаквания тук бяха за ниво от 5,4%.

Друг доклад от деня показа, че почасово възнаграждение в САЩ през юни е отчело нулев ръст на месечна база след покачването с 0,2% през май. Измерен на годишна база, индикаторът нарасна с 2% в сравнение с увеличението от 2,3% през май. Експертите прогнозираха покачвания от съответно 0,2% на месечна и 2,3% на годишна база.

Докладът за работните места е "малко разочарование. Смятахме, че ще видим по-висок резултат след статистиката на ADP вчера. И другото нещо, че е ръстът на заплатите остана без изменение", каза пред CNBC Джей Джей Кинън, главен стратег на TD Ameritrade. Той отбеляза също разочарование си от низходящата ревизия на данните за предходните месеци.

Доходността по 10-годишните облигации на САЩ е малко под 2,4%, а тази по 2-годишните книжа – 0,64%. Щатските пари губят позиции, като еврото получава лек тласък до 1,11 долара.

Преговорите за Гърция също остават във фокуса на инвеститорите. Диалогът между кредиторите и Атина в момента е отложен за след референдума в неделя, който ще покаже мнението на гърците относно предложените спасителни условия за страната.

Кризата в Гърция подхрани опасенията, че страната може да стане първата, напуснала 19-членната еврозона – възможност, която притеснява пазарите в последните дни.

* Актуално към 16:55 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:06 | 19.08.22 г.
Най-четени новини
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още