IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nasdaq постигна нов рекорд

По искане на Берлин правителството в Атина ще разполага само с 4 дни да прокара реформите през парламента

23:24 | 23.06.15 г.
Nasdaq постигна нов рекорд

Американските акции отбелязаха скромни повишения през днешната сесия. Nasdaq обаче достигна нов рекорд заради оптимизма, че Гърция и кредиторите и ще се споразумеят утре за допълнителното финансиране за страната в замяна на реформи.

В края на сесията Dow Jones се повиши с 0,13% до 18 144 пункта, S&P 500 добави 0,05% до 2 124 пункта, а Nasdaq записа ръст от 0,12% до 5 160 пункта.

“Имахме няколко като цяло позитивни фактора, които подкрепяха пазарите днес. Повече оптимизъм, свързан с Гърция и позитивните икономически данни”, коментира пред CNBC Бен Гарбър от Moody's Analytics.

“Най-голямата новина днес е силният долар. Това най-вероятно е най-силният фактор, който предизвиква ралито на пазарите, а и може да обърне тренда”, допълва Джеймс Майер от ower Bridge Advisors.

Доларът поскъпна с над процент спрямо основните световни валути. Същевременно еврото поевтиня до под 1,12 долара, а японската валута достигна ниво от 124 йени за един долар.

“Като се имат предвид силният долар и ръстът на доходността по облигациите, ръстовете на фондовите пазари са впечатляващи”, коментира Питър Кардийо от Rockwell Global Capital.

Доходността по 10-годишните американски облигации отстъпи леко до 2,41%, като преди това достигна 2,42% - най-високо ниво за сесията. Доходността по двегодишните дългови книжа на САЩ се задържа около 0,67%, след като американското финансово министерство продаде на аукцион 2-годишни съкровищни бонове за 26 млрд. долара при доходност от 0,692%.

Икономическите данни от САЩ продължават да потвърждават, че икономическият растеж в страната е умерен. Най-силният фактор, който задържа оптимизмът на пазарите, обаче е Гърция и перспективите за приближаваща сделка с кредиторите.

Същевременно обаче Атина ще разполага само с 4 дни, за да прокара в парламента необходимите реформи, съобщава FT. Искането за бързото одобрение на законовите текстове е на Берлин, като това е основно условие за отблокирането на плащането по спасителната програма.

Гръцките власти вече се подготвят за предстоящия тежък парламентарен дебат, а говорителят на кабинета призна, че ако парламентарното мнозинство не подкрепи реформите, премиерът Алексис Ципрас вероятно ще бъде принуден да подаде оставка.

На стоковата борса цената на петрола достигна най-високо ниво от почти две седмици заради очакванията за спад на доставките в САЩ.

Фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка месец август поскъпнаха с 63 цента, или 1%, до 61,01 долара за барел на стоковата борса в Ню Йорк. Августовските контракти на сорта брент поскъпнаха с 1,11 долара, или 1,8%, до 64,45 долара за барел в Лондон.

Същевременно златото поевтиня заради оптимизма около перспективите пред гръцката сделка. Цената на благородния метал достигна най-ниското си ниво от над две седмици насам.

Фючърсите на златото със срок на доставка през август изгубиха 7,5 долара, или 0,6%, до 1 176,6 долара за тройунция – най-ниско ниво от 8 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още