IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските борси приключиха деня с понижения

Инвеститорите следят внимателно развитията по преговорите за дълга на Гърция

23:38 | 19.06.15 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Американските пазари затвориха с понижения в петък, след като в предишната сесия технологичният индекс Nasdaq достигна рекордно високи нива, съобщава CNBC. Междувременно инвеститорите следят внимателно развитията по преговорите за дълга на Гърция.

На спешна среща в понеделник представителите на еврозоната ще обсъдят как да се справят с дефолт на Гърция, ако не се достигне до сделка по реформите на страната, с която да се освободи последният транш от спасителния заем. Атина заяви, че без допълнителна помощ, няма да успее да плати вноската от 1,5 млрд. евро към Международния валутен фонд, дължима в края на юни.

Междувременно ЕЦБ проведе телеконференция с Гърция в петък, за да обсъди увеличаване на спешната помощ за осигуряване на ликвидност на Гърция. Водещ представител на банката изрази съмнение дали гръцките банки, които страдат от голям износ на капитал, ще отворят в понеделник. Гръцките акции се търгуваха с около 0,8% по-ниско.

Основните индекси завършиха близо до най-ниските си стойности. Индексът Dow Jones Industrial Average увеличи загубите си и падна с почти 100 пункта по-ниско след понижението на Travelers Cos. с около 2%.

След като в четвъртък Nasdaq Composite затвори на рекордни стойности, в петък бенчмаркът приключи със слабо понижение от 0,31%. Индексът Russell 2000 също отбеляза рекорд в четвъртък и се опита да напредне още повече в петък.

Основният индекс S&P 500 пък отбеляза най-добрата си седмица от 24 април насам. Индексът направи седмична печалба от 0,75%, отбелязвайки осма поредна седмица, в която се търгува с до 1% печалба или загуба.

Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа спадна под 2,3%, за да достигне до ниво от 2,27%. Доходността по 2-годишните ДЦК пък се доближи до 0,62%.

Доларът се търгуваше без особена промяна, възстановявайки се от загубите си след решението на Федералния резерв (Фед). Еврото завърши деня на стойност от 1,135 долара.

Според анализаторите заради решението на централната банка да запази лихвените проценти на нулеви стойности инвеститорите се фокусират върху доклада за заетостта, очакван в началото на юли, и докладите за печалбите за второто тримесечие.

По думите на ръководителя на Фед за Сан Франциско Джон Уилямс увеличение на лихвените проценти ще има по-късно през годината. Той добави, че централната банка вероятно ще ги повиши два пъти през тази година, ако икономическите данни оправдаят прогнозите.

На пазара на суровини контрактите върху суровия петрол с доставка през юли отчетоха понижение от 84 цента до 59,61 долара за барел, а тези на петрола сорт Брент с доставка през август – от 1,20 долара до 63 долара за барел. Фючърсите върху златото с доставка през август останаха почти без промяна, достигайки до 1 201,90 долара за тройунция, след като в четвъртък отчете най-високата стойност от 22 май насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още