IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Леки повишения за индексите на Wall Street в навечерието на срещата на Фед*

Новини за промяна в паричната политика няма да има поне до сряда, когато банката ще публикува становище, а председателят Джанет Йелън ще даде пресконференция

17:30 | 16.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Леки повишения за индексите на Wall Street в навечерието на срещата на Фед*

Водещите индекси отвъд Океана бележат минимални повишения. Инвеститорите се опитват да пренебрегнат опасенията, породени от липсата на решение в преговорите относно гръцките дългове, и се подготвят за двудневното заседание на Федералния резерв на САЩ, отбелязва CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се покачва с 0,35% до 17 853,26 пункта. Широкият индекс Standard & Poor's 500 отбелязва ръст от 0,05% до 2 085,48 пункта. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite към момента е без промяна при 5 029,29 пункта.

„Ако най-големият двигател са опасенията около Гърция, то това най-вероятно е пресилено, тъй като малко се изморихме от Гърция, и получаваме технически стимул“, коментира реакцията на пазара главният пазарен стратег на Wunderlich Securities Арт Хоугън.

В понеделник гръцкият премиер Алексис Ципрас обвини кредиторите за провала на преговорите през уикенда, а гръцкият финансов министър Янис Варуфакис – в садизъм.

Случилото се увеличи опасенията, че Атина се насочва към фалит и че евентуално ще излезе от еврозоната. Министър-председателят е категоричен, че правителството му ще работи за разрешаване на проблема, но неговият мандат е да сложи край на мерките за строги икономии.

Федералният резерв на САЩ стартира дългоочакваната си двудневна среща днес. Новини за промяна в паричната политика няма да има поне до сряда вечерта българско време, когато Фед ще публикува становище, а председателят Джанет Йелън ще даде пресконференция. Пазарният консенсус е, че централната банка ще увеличи лихвите през септември.

Данните от деня продължават да показват смесена картина. През май започнатите строежи на нови жилища спадат с 11,1%, което е с повече от очакваното, но издадените разрешения за строеж са нагоре с 11,8% на месечна база

Акциите на Gap поскъпват с 0,5% до 38,30 долара за брой. Компанията обяви, че ще затвори една четвърт от своите магазини в Северна Америка.

След края на сесията във вторник междинни финансови отчети ще представят Adobe Systems, Bob Evans Farms и La-Z-Boy.

Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа се повишава от дъното, достигнато по време на сесията, до 2,34%, докато доходността по 2-годишните ДЦК приближава 0,70%.

Доларът поскъпва спрямо другите водещи световни валути, а курсът на еврото е над 1,12 долара.

На пазара на суровини контрактите върху суровия петрол с доставка през юли прибавят 22 цента към цената си до 59,74 долара за барел. Фючърсите върху златото с доставка през август губят 7,10 долара от стойността си до 1 178,60 долара за тройунция.

* Информацията е актуална към 17:20 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още