IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P потвърди кредитния рейтинг на САЩ със стабилна прогноза

Американската икономика остава устойчива и диверсифицирана, смятат анализатори на агенцията

10:10 | 11.06.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
S&P потвърди кредитния рейтинг на САЩ със стабилна прогноза

Международната рейтингова агенция Standard & Poor's потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинги на САЩ на равнище съответно AA+ и A-1+ със стабилна прогноза, предаде Bloomberg.

Това отразява оценката на агенцията за устойчивостта и диверсификацията на американската икономика и финансовата система на страната, както и статута на американския долар в качеството му на основна резервна валута в света, пишат анализаторите Лиза Шинелер и Джон Чембърс. 

Този рейтинг отчита и високото равнище на външна независимост на САЩ и ефективността, стабилността и предсказуемостта на американската политика и политическите ситуации, както и бюджетно-финансовите действия на страната, пояснява агенцията.

S&P, единствената голяма рейтингова компания, която определя рейтинга на САЩ под топ оценката, запазва перспективата на "стабилна", което означава, че има по-малка от едно към три вероятност тази оценка да се промени в следващите две години. Причината е високото равнище на държавен дълг и "продължаващата липса на политическо единство", смятат анализаторите.

Standard and Poor’s понижи кредитния рейтинг на САЩ през август 2011 г. за първи път от основаването на агенцията през 1941 г., предадоха световните агенции. Съобщението, направено след края на борсовата търговия, постави в петък точката на най-лошата седмица за борсите в САЩ от две години насам. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
Jorkata
преди 9 години
То това не е новина :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
Mike Florida
преди 9 години
Друго не сме и очаквали да чуем. Както обикновенно всичко е "цветя и рози"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още