IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street се обагри в зелено

S&P-500 се повиши с 1,7 на сто до 2121,10 пункта и отново постави нов рекорд

23:16 | 14.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Wall Street се обагри в зелено

След една досега мудна седмица фондовите пазари в САЩ отново минаха на зелена територия в четвъртък.

Радващи данни от американския пазар на труда и слабият долар помогнаха на Dow Jones Industrial да отчете ръст за първи път от началото на седмицата. Със солиден растеж изпъкваха редица технологични компании.

Барометърът се повиши с 1,06 на сто до 18 252,75 пункта. В допълнение трусовете след неотдавнашните разпродажби на пазарите на облигации в известна степен утихват, твърдят пазарни наблюдатели.

По-широкият индекс S&P-500 се повиши с 1,7 на сто до 2121,10 пункта и отново постави нов рекорд. Технологичният бенчмарк NASDAQ 100 добави 1,39 на сто към стойността си до 5050,79 пункта.

Броят на американците, подали молби за помощи при безработица, е намалял миналата седмица, като средният четириседмичен брой е достигнал най-ниското си равнище от април  2000 г., предаде AP.

Министерството на труда на САЩ съобщи, че седмичните заявления за обезщетения при безработица са спаднали с 1000 до 264 000 с отчитане на сезонните фактори миналата седмица. Това е малко над равнището преди три седмици, когато бе отчетен  15-годишен минимум. Средният четириседмичен брой, който е по-стабилен измерител, е спаднал със 7750 до 271 750, което е най-ниското равнище от 15 години.

Подадените молби отразяват темпа на съкращаване на работни места, така че тяхното ниско равнище е доказателство, че американците се радват на значителна сигурност на трудовия пазар. Това е и признак, че работодателите са достатъчно уверени в икономиката, за да не съкращават хора въпреки признаците за по-скоро вял растеж.

Производствените цени пък падат през април с 0,4 на сто спрямо предходния месец вместо да се увеличат с 0,2 на сто, както се очакваше.

Индексът CBOE Volatility, познат като VIX и смятан за най-добрият измерител на нагласата за риск на пазара, достигна 13 пункта.

Сред отделните компоненти се откроиха технологичните компании. В Dow акциите на Microsoft поведоха индекса с ръст от 2,28 на сто. Книжата на Apple поскъпнаха с около 2 на сто.

Въпреки добрите финансови резултати на Cisco инвеститорите реагираха резервирано и книжата се обезцениха с около 1 на сто. През третото фискално тримесечие (до края на април) нетната печалба на производителя на мрежово оборудване скача с 12% на годишна база до 2,4 млрд. долара (2,1 млрд. евро). Приходите скачат с 5 на сто до 12,1 млрд. долара. Резултатите бяха над прогнозите на Wall Street. През февруари компанията обяви, че очаква приходите ѝ да скочат с между 3 до 5 на сто.

Силно движение имаше и по отношение на акциите на борсовия новак Shake Shack. Книжата поскъпнаха с над 5,5 на сто, след като появилата се в края на януари на борсата компания изненада приятно анализаторите си с приходите си за тримесечието.

За сметка на това обаче разочароващи данни представи Kohl's, като приходите останаха далеч под прогнозите. В следствие на това акциите поевтиняха с 12 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още