IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Добрите данни за пазара на труда окрилиха Wall Street*

Средният месечен брой на молбите за помощи при безработица е спаднал до 15-годишен минимум

18:25 | 14.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските индекси стартираха борсовата сесия в четвъртък с повишения след по-добрите от очакваното данни за пазара на труда.

Индексът на сините чипове Dow Jones скочи в първите минути на сесията с 0,7 на сто до 18 180 пункта. По-широкият бенчмарк S&P-500 се повиши с 0,6 на сто до 2110 пункта, а  технологичният Nasdaq добави 0,7% към стойността си до 5014 пункта, предаде Ройтерс.

Броят на американците, подали молби за помощи при безработица, е намалял миналата седмица, като средният четириседмичен брой е достигнал най-ниското си равнище от април  2000 г., предаде AP.

Министерството на труда на САЩ съобщи, че седмичните заявления за обезщетения при безработица са спаднали с 1000 до 264 000 с отчитане на сезонните фактори миналата седмица. Това е малко над равнището преди три седмици, когато бе отчетен  15-годишен минимум. Средният четириседмичен брой, който е по-стабилен измерител, е спаднал със 7750 до 271 750, което е най-ниското равнище от 15 години.

Подадените молби отразяват темпа на съкращаване на работни места, така че тяхното ниско равнище е доказателство, че американците се радват на значителна сигурност на трудовия пазар. Това е и признак, че работодателите са достатъчно уверени в икономиката, за да не съкращават хора въпреки признаците за по-скоро вял растеж. 

Производствените цени пък падат през април с 0,4 на сто спрямо предходния месец вместо да се увеличат с 0,2 на сто, както се очакваше.

По отношение на отделните компоненти неочаквано висока печалба за тримесечието насочи вниманието на инвеститорите към акциите на веригата за бързо хранене Shake Shack. Акциите скочиха с над 9 на сто. Веригата е спечелила от нарастващите усилия на американците да се хранят здравословно с преди всичко свободни от хормони и антибиотици печива.

Разочароващи данни за изследвания на едно лекарство за лечение на рак на гърдата натежаха над акциите на Puma Biotech, които поевтиняха със 17 на сто.

Американският лек суров петрол с доставка през юни поевтиня при откриването на официалната сесия на Нюйоркската търговска борса. Инвеститорите изглежда са склонни да направят пауза след поскъпването на черното злато през последните седмици, допълни AFP.

Цената на един барел американски лек суров петрол с доставка през юни се понижи с 18 цента до 60,32 долара за барел. 

*Актуално към 18 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още