IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трудовият пазар в САЩ показва признаци на оживление

Разходите за труд растат, което е индикация, че компаниите започват да се конкурират за служителите

22:21 | 30.04.15 г.
Трудовият пазар в САЩ показва признаци на оживление

Американският трудов пазар навлиза в нов етап, който ще подкрепи домакинствата, а работодателите ще трябва да предлагат по-високо заплащане в опит да привлекат служители, пише Bloomberg.

Агенцията прави този извод на базата на данните за увеличаването на заплатите в частния сектор с 0,7% през първото тримесечие на 2015 година спрямо последните три месеца на 2014 година. За последните 12 месеца (от март 2014 година досега) заплащането се е увеличило с 2,8%.

На годишна база заплатите в частния сектор на САЩ се увеличават с 2,6 на сто, което е най-бързият годишен ръст от 2008 година насам.

През последната седмица молбите за помощи за безработица пък са достигнали най-ниското си ниво от 2000 година, съобщава трудовото министерство в САЩ.

Шест години след края на рецесията безработицата в страната вече е толкова ниска, че компаниите отново ще започнат да се конкурират за служители. Увеличените разходи за заплати могат да бъдат разгледани именно като индикация, че бизнесът в САЩ вече усеща липсата на служители.

Незапълнените позиции в компаниите достигнаха 5,13 млн. през февруари, посочва още Bloomberg. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още