IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Как Уорън Бъфет вижда фондовия пазар

Лошите новини са най-добрият приятел на инвеститора, в дългосрочен план новините са добри, пише инвеститорът в разгара на кризата през 2008 г.

13:42 | 24.04.15 г.
<p>
	Уорън Бъфет: В дългосрочен план новините за фондовия пазар ще са добри. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Уорън Бъфет: В дългосрочен план новините за фондовия пазар ще са добри. Снимка: Ройтерс

Технологичният индекс Nasdaq достигна исторически връх на затваряне вчера. След като приключи търговията на ниво от 5 048 пункта през март 2000 г., на Nasdaq му бяха необходими повече от 15 години да прехвърли отново тази граница, затваряйки на ниво от 5 056 пункта в четвъртък. В рамките на сесията в четвъртък широкият индекс S&P 500 също достигна интрадневен рекорд.

И макар пътят да беше дълъг за някои инвеститори, дори тези, които влязоха на пазара по време на абсолютния връх на технологичния балон, постигнаха огромни печалби през последните над десет години, стига да бяха запазили спокойствие и да следваха последователен инвестиционен план, пише Business Insider.

През октомври 2008 г. в разгара на финансовата криза изпълнителният директор на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет написа коментар за в. New York Times, призовавайки инвеститорите да направят точно това – да запазят спокойствие.

Бъфет споделя, че е купувал акции на американски компании по време на последната паника и призова хората, притеснени за пазарите, да погледнат дългосрочно на ситуацията, пишейки:

Ето малко история: По време на Голямата депресия Dow удари дъното от 41 пункта на 8 юли 1932 г. Икономическите условия обаче продължиха да се влошават, докато Франклин Рузвелт не стана президент през март 1933 г. До този момент пазарът вече беше напреднал с 30%. Или пък помислете за ранните дни на Втората световна война, когато нещата се развиваха зле за САЩ в Европа и Тихоокеанския регион. Пазарът удари дъното през април 1942 г., доста преди обрата на късмета за съюзниците. И отново, в началото на 80-те години на миналия век моментът за покупка на акции беше когато се вихреше инфлацията и икономиката беше сериозно закъсала. Накратко, лошите новини са най-добрият приятел на инвеститора. Те ви дават възможност да купите част от бъдещето на Америка на намалена цена.

В дългосрочен план новините за фондовия пазар ще са добри. През 20-ти век САЩ преживяха две световни войни и други травматични и скъпи военни конфликти; Голямата депресия, десетина рецесии и финансови паники; петролни шокове; грипна епидемия и оттеглянето на дискредитирал се президент. И въпреки това Dow се повиши от 66 на 11 497 пункта.

От момента, в който Бъфет пише това през октомври 2008 г., Dow, S&P 500 и Nasdaq загубиха поне по още 20%.

Днес обаче тези показатели отново достигат или са близо до исторически върхове.

Тази графика от JPMorgan Asset Management показва как изглежда лудостта на пазара във всеки един ден за Бъфет – накратко, да си търпелив изглежда си струва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още