IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

General Electric продава кредитния си и лизингов портфейл на Wells Fargo?

Продажбата е част от плана на компанията за излизане от финансовия бизнес

16:01 | 21.04.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

General Electric (GE) е в начална фаза на преговори с Wells Fargo & Co за продажбата на портфейла си от търговски кредити и лизинги (CLL) на стойност 74 млрд. долара, съобщава Ройтерс, позовавайки се на анонимен източник.

Преговорите с Wells Fargo са започнали през миналата седмица, но има и трети страни, които също може да влязат в преговори с GE за закупуването на целия им американски CLL портфейл. GE разглежда и възможността да продаде портфейла си на части и да раздели бизнеса.

За момента GE и Wells Fargo отказват да коментират новината.

Разговорите с Wells Fargo подчертават намеренията на GE да се освободи от дейността на GE Capital и от придружаващия го финансов регулаторен натиск.

По-рано този месец GE разкри плановете си да се откаже от голяма част от активите на GE Capital през следващите няколко години, за да се фокусира по-сериозно върху промишленото производство. На конференцията по повод тримесечието на компанията миналата седмица главният финансов директор Джеф Борнстейн заяви пред анализатори, че GE среща „невероятен“ интерес към активите на GE Capital. Предвижда се да бъдат продадени активи за около 165 млрд. долара.

По-рано този месец компанията обяви, че се е съгласила да продаде повечето недвижими имоти на GE Capital на Blackstone Group LP и Wells Fargo за сумата от 23 млрд. долара, което е още един знак, че GE се опитва да излезе от финансовия бизнес. Сделката бе договорена за по-малко от 4 седмици.

Чрез CLL портфейла GE предлага обезпечени търговски заеми и финансира закупуването на техника най-вече на средни предприятия. Wells Fargo осъществява същата дейност чрез компанията си Wells Fargo Capital Finance.

Според запознати GE е наел JPMorgan Chase & Co, които да координират финансовия план за продажба на целия CLL портфейл, но са привлечени и други банки, които да проучат възможностите за продажбата му на части.

Credit Suisse Group AG and Goldman Sachs Group Inc, например, са били наети, за да прегледат възможностите за продажба на дейността със стокови кредити и кредити за закупуване на техника от CLL портфейла.

Размерът и потенциалните рискове на кредитния портфейл привлякоха вниманието на държавните регулатори към GE Capital като важна за системата финансова институция. GE заявиха, че ще кандидатстват за излизане от този надзор през 2016 г., тъй като той ограничават обхвата на финансовата си дейност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още