IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ян Хациус: Фед може да вдигне лихвата само с 0,125 процентни пункта?

Главният икономист на Goldman Sachs допуска централната банка да започне затягането на паричната политика с мини-стъпка

09:54 | 24.03.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Ян Хациус: Фед може да вдигне лихвата само с 0,125 процентни пункта?

Пазарите, които само преди седмица се притесняваха, че Федералният резерв на САЩ (Фед) ще започне да повишава основния лихвен процент твърде скоро, сега обмислят много по-различен набор от възможности, пише CNBC.

Най-крайният вариант сред тях е възможността, колкото и малка, че Фед може не само да затегне паричната си политика по-късно и по-бавно от очакваното, но може и да избере да използва мини-стъпки към отнемането на силата на прословутия „паричен удар“.

Главният икономист на Goldman Sachs Ян Хациус допусна възможността в бележка до своите клиенти за това какво да очакваме от внезапно крайно миролюбиво настроения управителен съвет на Фед.

"За по-голяма изчерпателност, има също така и малък шанс, съветът би могъл да реши да започне с първото „мини“ повишение, например увеличаване на целевия интервал със само една осма от процентния пункт (0,125%)", допуска Хациус. Като подчерта, че икономическият екип на Goldman "не вярва, че това е вероятен резултат", той добавя, че "изключително плавно повдигане на лихвите от нулата може да бъде предпочетено след близо седем години на нулеви лихвени проценти, в случай, че се появят някакви нежелани изненади".

Възможността изглежда по-малко чужда като се има предвид, че такава изненада би могла да дойде като следствие от американската икономика, недостигнала очакванията за ръст и ниво на безработица.

Фед прогнозира годишният ръст на БВП да достигне 3%, но понижи тази оценка миналата седмица до диапазона 2,3- 2,7% - с други думи, почти същото бавно темпо, откакто Голямата рецесия приключи в средата на 2009 г.

В най-вероятния сценарий Хациус вижда Фед да увеличава лихвите за пръв път през септември "с риска, че първото повишение може да се премести дори по-късно."

Ник Колас, главен пазарен стратег в Convergex, посъветва инвеститорите да "се поучат от пазарите на Фед на фондови фючърси, а не от точковите диаграми на Фед", имайки предвид тримесечна диаграма, публикувана от Фед, която изобразява очаквания от членовете на Комисията процент. "Първото е удивително точно, а второто не е."

Договорите на Фед за фондови фючърси в момента показват едва 9% шанс за увеличение на лихвите през юни и 46% шанс през септември. Комисията има насрочена среща през юли, но текущите пазарни очаквания са, че повишението на лихвите ще се случи по време на среща, за която е насрочена пресконференция след това. Заседанията през юни, септември и декември ще са последвани от среща, при която председателят на Фед Джанет Йелън ще отговаря на въпроси на медиите.

Междувременно пазарът отново се опитва да отгатне играта на Фед. В случай, че централната банка реши да последва идеята за повишение на на практика нулевите лихви (0-0,25%), които са в сила от края на 2008 г., с една осма от процентния пункт, то това би било първия път, в който Фед повишава лихвите с по-малко от една четвърт от процента от 1989 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още