IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските пазари излязоха на зелено след изявлението на Фед

Индексът Dow Jones надмина 18 000 пункта, а инвеститорите приветстваха промяната в курса на Фед за повишението на лихвите

22:27 | 18.03.15 г. 2
Американските пазари излязоха на зелено след изявлението на Фед

Американските акции приключиха с рязък ръст търговията в петък. Инвеститорите приветстваха изявлението на Федералния резерв на САЩ (Фед), което даде сигнал, че увеличение на основния лихвен процент ще дойде по-късно, вместо по-рано.

Фед премахна думата “търпелива” от своето изявление след срещата си през март, което е тънък намек, че ерата на нулеви лихвени проценти е към края си.

„Това вълнува най-силно пазара“, заяви Ашвин Булчадани, главен директор управление на риска и пазарен стратег в MatlinPatterson. Фед „слезе до пазара“.

„Изглежда като драматично орязване“, заяви Дъг Коут, главен пазарен стратег във Voya Investment Management. Той очакваше Фед да балансира премахването на думата „търпелива“ от изявлението си, като намали очакванията за лихвите, след сходно намаление през декември.

Бенчмаркът Dow Jones Industrial Average се повиши с 240 пункта и се търгуваше над 18 000 пункта, след като отбеляза спад от 150 пункта преди изявлението. С края на търговията от вторник индексът има девет трицифрени промени през последните две седмици – четири нагоре и пет надолу.

Nasdaq отново достигна за кратко 5 000 пункта. Това се случва за пръв път, след като индексът достигна тази психологическа граница в началото на този месец. Russell 2000  достигна нов рекорд в историята си. S&P 500 също надмина 2 100 пункта.

„В известен смисъл това е ръст на успокоението“, заяви Дан Хекман, старши стратег в US Bank Wealth Management. Той все още очаква повишение на лихвите тази година. „Фед заяви, че ще повиши лихвите тази година, и не иска да загуби доверието на пазара“.

В прессъобщение след обявяването на изявлението на Фед председателят на централната банка Джанет Йелън заяви, че тя не отписва възможността за повишение на основния лихвен процент след април и че точното време ще зависи от определени икономически данни.

Данни на CME Group показват, че се е повишила възможността увеличението на лихвите да бъде през октомври, а не през септември.

Доходността върху 2-годишните американски ДЦК се срина близо до 0,55% след новините. Доходността върху 10-годишните спадна до 1,93%.

Американският долар поевтиня, а еврото се изкачи до над 1,08 долара за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
За пореден път тея пренаписват математиката и тука влиза в сила вица на Киро..-------------------------------------------------Час по математика в -ви клас на еврейско училище. Учителят пита:- Деца, колко прави 2 + 2?Децата в хор:- 4, господин учителю!Учителят:- Точно така деца! 2 + 2 = 4. Най-много на 5. Който иска да е повече от 5, да отиде от другата страна на улицата и да се запише в арменското училище..-------------------------------------------------та тея у Фред май всички са се записали в арменското ..... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 5
Pitashtia
преди 9 години
По скоро никога. Глобалната депресия е неизбежна, а световните лихвари са в безизходица. Без сериозни промени във правилата глобалната икономиката ще остане десетилетия в дупката на хронична дефлация, задлъжнялост, нисък или никакъв растеж, висока безработица и социални вълнения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още