IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските акции поскъпнаха на фона на слабостите при долара и петрола

Голямото събитие тази седмица е редовното заседание на Фед, обобщава анализатор очакванията на пазара

22:20 | 16.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските акции поскъпнаха рязко в понеделник, след като пазарът се развълнува от слабостите при долара и петрола в навечерието на ключовото заседание на Федералния резерв на САЩ, отбелязва CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отбеляза ръст от 1,3%, или с 228,11 пункта, до 17 977,42 пункта. Това е шестата сесия за индекса от седем, в които увеличава стойността си с трицифрени стойности.

Широкият индекс S&P 500 се покачи с 1,4% до 2 081,19 пункта. От своя страна технологичният бенчмарк Nasdaq Composite днес е нагоре с 1,2% до 4 929,51 пункта.

Данните от деня сочат, че индексът Empire State спада до ниво от 6,90 пункта през март от февруарските 7,78 пункта. Промишленото производство пък нараства с 0,1 на сто през февруари, като остана под очакванията за разширение с 0,3 на сто. Освен това доверието сред строителите на жилища се смъква с 2 пункта до 53 пункта през март при 59 пункта през септември.

„Пазарите са фокусирани върху валутите. Доларът е надолу спрямо еврото“, казва Петър Бууквар, главен пазарен анализатор в Lindsey Group. „Пазарите просто очакват това, което ще видим в сряда.“

Доларовият индекс ICE изгуби около процент в понеделник, след като нарасна с близо 3 на сто в последната седмица. Основната причина е рязкото отстъпление на еврото, което пропадна до 12-годишно дъно под 1,05 долара.

Във фокуса на пазарните участници продължава да е динамичната ситуация на петролните пазари. По-рано през деня Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) прогнозира, че доставките от страните извън картела ще растат с 850 хил. барела на ден през 2015 г., каквито бяха досегашните очаквания.

Същевременно кошницатa на ОПЕК пък отчете средно ниво от 54,06 долара за барел през февруари, което представлява ръст от 9,68 долара, или почти 22%, спрямо предходния месец. Покачването се дължи основно на възхода на търсенето от Европа и Азия. С това оптимизмът, че цените на петрола може да са достигнали дъното, се увеличава.

След края на официалната борсова сесия в Ню Йорк цената на фючърсите върху суровия петрол се понижава с 2,23% до 43,84 долара за барел. Контрактите върху златото прибавят 0,16% към стойността си до 1 154,20 долара за тройунция. От своя страна доходността по 10-годишните щатски облигации, която се използва при определяне на лихвите по ипотеките и други потребителски кредити, се смъква до 2,08%.

„Петролът определено допълни волатилността на пазара миналата седмица“, смята управляващият директор на Charles Schwab Ранди Фредерик. „Днешният фокус все още е върху долара и петрола, а утре ще е върху имотния пазар. Голямото събитие тази седмица е редовното заседание на Фед и дали ще премахнат думата „търпение“ в тона си. Изглежда, че по-високите лихвени проценти ще оскъпят още долара.“

Книжата на Microsoft поскъпнаха с 0,4% до 41,53 долара за брой, въпреки че UBS намали очакванията си за финансовите резултати на софтуерния гигант, посочвайки като причини слабото търсене на компютри, предизвикателствата пред мобилния сектори и валутните колебания.

Инвестиционната група Evercore понижи очакванията си за акциите на Netflix до "sell" от "hold" на фона на силно конкурентната среда за видеострийминг услугата. Книжата на дружеството поевтиняха с 3,8 на сто до 421,90 долара.

Същевременно новината, че BP ще инвестира 12 млрд. долара в Египет в проект, който ще произвежда 3 млрд. барел петролен еквивалент, сви капитализацията на дружеството с едва 0,16 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още