IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones и S&P 500 излязоха на плюс за годината*

Възстановяването на пазара най-вероятно е в отговор на това, че може би мнозина смятат, че Фед няма да вдигне лихвите скоро, коментира анализатор

22:18 | 12.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Dow Jones и S&P 500 излязоха на плюс за годината*

Американските акции поскъпнаха в четвъртък, след като пазарът разтълкува разнопосочните икономически данни от деня като сигнал, че Федералния резерв на САЩ няма да вдигне лихвите толкова бързо, колкото се очаква, отбелязва CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отбеляза ръст от 1,47% до 17 895,28 пункта. Широкият индекс S&P 500 се покачи с 1,26% до 2 065,95 пункта.

Така и двата индекса излязоха на плюс за годината. От своя страна технологичният бенчмарк Nasdaq Composite днес е нагоре с 0,89% до 4 893,29 пункта.

Данните от днес показват, че търговията на дребно през февруари намалява с 0,6 на сто, с което не оправда очакванията на анализаторите за лек ръст. Запасите на компаниите остават без промяна през януари, отчете Министерството на търговията на САЩ.

Седмичните молби за помощи при безработица спаднаха с повече от прогнозите до 289 000, което е под отчетените преди седмица 320 000.

Други данни сочат, че през февруари импортните цени се покачват с 0,4% спрямо ревизираните в посока надолу -3,4% през януари. Износните цени намаляват с 0,1 на сто, или с по-малко спрямо януарските -1,9 на сто.

„Възстановяването на пазара най-вероятно е в отговор на това, че може би мнозина смятат, че Фед няма да вдигне лихвите. Изглежда, че американската икономика се охлажда“, коментира главният инвестиционен стратег в RW Baird Брус Битълс. Той има предвид незадоволителните данни за търговията на дребно, засенчили спада на молбите за помощи през безработица.

„Смятам, че ръстът на пазара има нещо общо с резултатите от стрес тестовете на Фед, оповестени вчера“, заявява от своя страна главният пазарен стратег в Boston Private Wealth Робърт Павлик. „Мисля, че това вдига пазара, успоредно с данните за молбите за помощи при безработица. Заради скорошното отдръпване мнозина считат момента като подходящ за покупки.“

„Мисля, че подемът е временен и ще станем свидетели на нови спадове. Подемът няма да трае дълго“, счита главният пазарен икономист на Rockwell Global Capital Питър Кардийо.

Акциите на Intel се сринаха с 4,73% до 30,80 долара за брой. Технологичната компания занижи очакванията си за тримесечните приходи поради слабо търсене на настолни компютри от страна на бизнеса. Intel поведе губещите сред компонентите на Dow Jones.

Последва я Microsoft, чиито книжа изгубиха 2,3% до 41,02 долара за брой.

Акциите на Alibaba днес останаха на практика без изменение при цена от 81,92 долара. Китайският гигант в онлайн търговията инвестира 200 млн. долара в Snapchat, твърдят пред Wall Street Journal двама източници, запознати със случая.

Walt Disney увеличи капитализацията си с 4,2% при 107,19 долара за ценна книга, с което поведе печелившите в състава на индекса на сините чипове.

Kнижата на Shake Shack, която наскоро стана публична, добавиха 1,9 на сто към цената си до 47,80 долара за брой въпреки оповестената загуба за четвъртото тримесечие на 2014 г. и след съобщението, че продажбите в ресторантите ще забавят темпа на растеж през 2015 г.

Dollar General оправда прогнозите, публикувайки тримесечна печалба от 1,17 долара на акция, въпреки че приходите от продажби изостанаха минимално. Акциите на търговеца на намалени стоки поскъпват с 3,96% до 74,28 долара.

Цената на фючърсите върху суровия петрол се понижава с 2,3% до 47,05 долара за барел. Контрактите върху златото прибавят 1,30 долара към стойността си до 1 151,90 долара за тройунция.

Доларът поевтиня с 0,5% спрямо еврото до курс от 1,06 след значителното поскъпване в последните няколко дни. Доходността по 10-годишните щатски облигации, която се използва при определяне на лихвите по ипотеките и други потребителски кредити, се смъква до 2,08%.

Нейра Чехич от Bloomberg коментира резултатите от стрес тестовете на Фед

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria On Air

* Информацията е актуализирана след края на търговията на Wall Street в 22:00 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още