IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските акции са най-скъпите от десетилетие насам

Коефициентите P/E се покачват, защото лихвените проценти и инфлацията падат, коментира анализатор

10:06 | 21.02.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Американските акции са най-скъпите от десетилетие насам

До този момент американските компании не изненадаха особено с финансовите си отчети за четвъртото тримесечие на 2014 г., пише MarketWatch.

Незадоволителните корпоративни резултати охладиха очакванията за представянето на компонентите на широкия борсов индекс S&P 500, като по този начин анализаторите считат, че може да се отнеме част от инерцията на пазара.

Въпреки това акциите не потрепнаха. Всъщност S&P 500 и индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изпратиха седмицата с нови рекорди, издувайки вече завишените оценки.

По данни на FactSet 12-месечния форуърд „Цена-печалба“ (price-to-earnings, или Р/Е) на индекса S&P 500 вече е над 17,1. Това е най-високата стойност на коефициента от 31 декември 2004 г. насам.

В края на 2014 г. форуърд Р/Е бе 16,2. Оттогава съотношението се повиши, защото цените на акциите се покачиха с около 2,5%, а финансовите оценки спаднаха с повече от 3%.

Явлението е факт, защото инвеститорите влагат своите средства поради липса на други алтернативи.

Като цяло високите P/E коефициенти не са добър предвестник за отдръпване или за срив на пазара. Но когато акциите са надценени, техните цени спадат рязко, когато възникне корекция.

Не е изненадващо, че някои от водещите хедж фондове разпродават акции. Трябва да се отбележи, че дори и тези, които казват, че разпродават акции, може просто да намаляват експозициите си.

„Това може да не завърши добре“, коментира старши инвестиционният стратег във Fort Pitt Capital Ким Форест.

„Коефициентите P/E се покачват, защото лихвените проценти и инфлацията падат. Но така както и дезинфлацията, породена от срива в цените на петрола, е временна, то и прирастът на коефициентите ще приключи в даден момент“, добавя анализаторът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
valentin11058030
преди 9 години
хартитйки без покритие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
valentin11058030
преди 9 години
хартитйки без покритие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
сАс сигОрноссс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още