IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кери: САЩ ще окажат допълнителна помощ на Украйна

Не съществува военно решение на конфликта в Украйна, категоричен е държавният секретар на САЩ

09:57 | 08.02.15 г. 4
<p>
	Джон Кери. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Джон Кери. Снимка: архив Ройтерс

САЩ ще окажат допълнителна помощ на Украйна, твърди американският държавен секретар Джон Кери.

“Не се съмнявам, че Украйна ще получи допълнителна помощ от икономически и друг характер”, посочва той в интервю за NBC. По думите му САЩ предприемат тази стъпка, съзнавайки, че не съществува военно решение на конфликта, а трябва да се търси само политическо, дипломатическо решение.

В интервюто Кери избягва отговора на въпроса дали САЩ възнамеряват да доставят оръжие на Украйна. Според ръководителя на Държавния департамент отбелязва също така, че според Вашингтон Москва трябва да промени политиката си по отношение на Киев.

САЩ трябва да дадат ясно да се разбере, че напълно подкрепят принципите за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, коментира Кери.

По време на срещата си с държавния секретар на САЩ министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров пък заяви, че плановете на Вашингтон за доставка на военна техника в Киев и въоръжение са изпълнени с непредсказуеми последствия. По думите му те заплашват да провалят усилията за уреждането на конфликта в Югоизточна Украйна.

"При обсъждането на проблематиката на украинската криза Лавров и Кери отбелязаха безалтернативността на политическия път за уреждане на конфликта", посочва Министерството на външните работи на Русия.. В тази връзка Кери е изразил подкрепа за състоялите се онзи ден в Москва разговори между руския президент Владимир Путин, канцлера на Германия Ангела Меркел и президента на Франция Франсоа Оланд.

От ведомството твърдят, че Русия и САЩ изхождат от това, че задължително условие за постигане на стабилен и справедлив мир в Украйна остава започването на всеобхватен общонационален диалог за конституционна реформа.

Изявлението разкрива, че Лавров е подчертал, че обсъждащите се във Вашингтон планове за доставката на военна техника и въоръжение на Киев са изпълнени с непредсказуеми последствия и носят заплахата от проваляне на усилията за политическото решение на създалия се конфликт.

Руският дипломат номер едно също така е окачествил "развиването на конфронтация с цел режим на санкции" срещу Русия като безперспективно.

По думите на Лавров Москва няма да отстъпи от националните си интереси по ключовите въпроси. Но от друга страна руската страна е готова за конструктивно взаимодействие със САЩ, както в двустранната сфера, така и на международната арена.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
stefan-L
преди 9 години
Да ти ще отидеш да се биеш на фронта ***! Преставям си какво квазимодо си с *** ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 5
Nikola666
преди 9 години
Кери дрънка глупости или се преструва.Съществува само едно решение на конфликта и то е военно. От колко години е ясно че московските олигархо-империалисти не разбират нито от дума, нито от договор. Само като ги смажат ще се научат да живеят без да тормозят съседите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
нищо бе то квото и да се прай Сашш *** искат война и те тва е, печено сторено. Украйна ше бъдат изметени перифериите ако също много знаят и те ще бъдат изметени. После САШш ше "тръгне да спасява" Украйната, ше им потопят страшната флотилия в Черно море и ше си ходат с лодки на връщане щом искат да си играят на война нека. Просто докато не ги премажат тея нещастници украинците, няма да се ходи на море и тва е, да не вземе и нащо черноморие да намаже нещо в бързината .... някой балистичен турист
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 9
0pk
преди 9 години
Не съществува, ама ще им доставим оръжие. Лицемерието удари тавана. Купувайте гривни да поддържате курса, че ако се срине ще ви сринат марионетките в киев. Подготовката на майдана ще ви се стори евтина прелюдия.И на двамата им е ясно, че няма да стане мирно разрешаване на конфликта. Самите воюващи не го искат. И накрая ще има нови държавички на картата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още