IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Wall Street откри новия месец с оптимизъм

Скокът на германските акции може би даде тласък и на щатските индекси, посочи експерт

23:02 | 02.02.15 г.
Wall Street откри новия месец с оптимизъм

С повишения приключи първата за февруари сесия на Wall Street. Пазарът остана умерено предпазлив след по-слабите от прогнозираното данни за производствената активност отвъд Океана.

"Икономическите данни не бяха добри, но не бяха и негативни", каза пред CNBC Питeр Кардийо, главен икономист в Rockwell Global Capital. "Пазарът се удари в техническа тухлена стена тук", добави той.

По думите на Петер Боквар, главен пазарен анализатор в Lindsey Group, скокът на германските акции в Европа може и да е дал тласък на щатските индекси.

Производственият индекс на Института за управление на доставките достигна 53,5 пункта през януари 2015 г., оставайки под очакванията за ниво от 54,5 пункта. Резултатът се оказа най-ниският в последните 12 месеца.

"Пазарът се нуждае от позитивни данни, за да продължи възхода си", каза пред CNBC Арт Хоугън, главен пазарен стратег в Wunderlich Securities. "Два месеца подред ние сме надолу", добави той.

Според експерта негативната тенденция при производството и липсата на инфлация са сигнали за забавяне на активността в страната.

Книжата на гиганта в добива на петрол и газ ЕххоnMobil отчeтоха ръст от 2,47 насто. По-рано дружеството публикува по-висока от прогнозираното печалба за последното тримесечие на миналата година.

Деноминираните в долари стоки като цяло бяха на позитивна територия.

Други данни от деня показаха, че американските потребители са намалили харченето през декември и са пестили парите си. Потребителските разходи, на които се дължат две трети от американската икономическа активност, са спаднали с 0,3 на сто през декември в сравнение с увеличението от 0,5 на сто през ноември. Това е най-ниската стойност от декември 2009 г.

На годишна база потребителските разходи в САЩ са се увеличили с 4,3 на сто през последните три месеца на миналата година, а това е най-силният темп на нарастването им от началото на 2006 година, съобщи правителството в петък. Този скок е подпомогнал общия икономически растеж от 2,6 на сто, тъй като близо 70% от брутния вътрешен продукт се определят от активността на потреблението в САЩ.

Влияние върху пазара имаше и представеният проектобюджет за фискалната 2016 г. Президентът на САЩ Барак Обама разкри детайли за бюджета, оценяван на близо 4 трлн. долара. Един основен елемент от бюджета ще бъде набирането на около 238 млрд. долара чрез налагане на еднократен данък в размер на 14 на сто върху чуждестранните печалби на големите американски компании. Реформата е определяна от мнозина като спорна, като според експерти тя няма да даде желания резултат, тъй като големите компании ще се възползват от други вратички в данъчното законодателство.

Индексът на страха CBOE Volatility, познат повече като VIX – най-известната мярка за апетита към риск на инвеститорите, спадна с 0,14 на сто до 20,94 пункта.

Доходността по 10-годишните американски облигации отстъпи до 1,66%. Щатският долар пък изгуби позиции спрямо останалите основни световни валути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още