IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BHP Billiton свива броя на фракинг платформите си в САЩ

Броят на платформите намалява, тъй като цените на петрола спадат и печалбите просто ги няма, посочва експерт

13:22 | 21.01.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
BHP Billiton свива броя на фракинг платформите си в САЩ

Австралийско-британският петролен гигант BHP Billiton отговаря с драстични мерки на срива на цените на петрола. Компанията възнамерява да намали броя на платформите за сондажи, които оперира в САЩ, с 40% - от 26 до 16 до края на юли, заяви компанията в сряда. „Ние реагирахме бързо в отговор на по-ниските цени“, заяви Андрю Макинзи от BHP, цитиран от Ройтерс.

"Преразгледаната ни програма за добив ще се възползва от значителни подобрения в сондажните методи и изпълнения на мерките за ефективност", поясни Макинзи.  

Оперативната дейност ще се съсредоточи върху областта Black Hawk в Тексас, но „ние ще продължим тази дейност под контрол и ще предприемаме нови промени, ако вярваме, че това развитие ще създаде по-голяма стойност, отколкото производството в краткосрочен план", каза той.

„Анонсирането на промените от страна на BHP за намаляване на броя на американските нефтени платформи до края на тази финансова година е сигнал към цялата индустрия за това, че може да станем свидетели и на по-ниски цени на петрола", заяви главният пазарен анализатор на CMC Markets Рик Спунър.

Цената на петрола падна с повече от 50% от лятото насам. Една от основните причини е рязкото увеличение на производството в САЩ чрез спорния метод фракинг, при който в недрата на земята се разтварят химикали и вода, за да се добива шистов газ.

Заради спада на цените на петрола този бизнес става все по-малко печеливш за нефтопреработвателните заводи. Поради това много компании възнамеряват да намалят своите инвестиции и да съкратят работни места.

Съобщението на BHP Billiton идва малко след като американският петролен концерн Baker Hughes обяви, че ще съкрати 7000 работни места. Компанията, която през тази година трябва да се слее с конкурента си Halliburton, очаква сериозно намаляване на обема на американската фракинг индустрия. В петък пък най-голямата в света компания за обслужване на фирми в петролния сектор Schlumberger заяви, че възнамерява да съкрати 9 000 свои служители.

„Броят на платформите пада, тъй като цените на петрола спадат”, заяви пък Карл Лари, директор за петролния и газов отдел на Frost & Sullivan. „Печалбите просто ги няма“.

Въпреки че броят на платформите в САЩ пада, местното производство продължава да се увеличава. Доходността от новите кладенци в шистовите формации, включително тези в Северна Дакота и Тексас, се очаква да достигне рекордни нива следващия месец, показват данни на Администрацията за енергийна информация на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 1
крас
преди 9 години
До края на юли шистоваците ще са развели бели знамена!Какво става с техните кредити с издадените от ипотечните банки облигазии за над един трильон долара с кредитен рейтин ААА?!СЛУЧВА СЕ НЕЩО ПОДОБНО НА 2008 СЪССТРОИТЕЛНИЯ БАЛОН!Още от сега се вижда какво финансово цунами се е надигнало. РАШЪНИТЕ И ПЕРСИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА УВЕЛИЧАВАТ ДОБИВА СЪБАРЯЙКИ ЦЕНАТА НА ПЕТРОЛА!С тези дънпинкови цени от 48 $ за барел направо разтрелват шистовоците!Когато цената отиде под 30 $ тогава лавината ще се отприщи и няма връщане назад!ДОБРЕ ДШЛИ В АДА ГОСПОДА ИНВЕСТИТОРИ СДОБИЛИ СЕ С ТЕЗИ ТОКСИЧНИ ОБЛИГАЦИИ С РЕЙТИНГ ааа!!КАКВО ЛИ ЩЕКАЖАТ ЗА СЛУЧВАЩОТО СЕ РЕЙТИНГОВИТЕ АГЕНЦИИ Standard & Poor's (S&P), Moody's и Fitch ??Пак ли техните оценки са САМО ТЯХНОТО МНЕНИЕ и нямат никакви обвързващи с цената на ОБЛИГАЦИИТЕ ангажименти?!Веднъж го играхте този цирк, сега пак. Не е ли време пазара да ви разкара!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още