IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

S&P пред забрана за издаване на рейтинги на ипотечни облигации

Кредитната агенция е постигнала споразумение с Комисията за ценни книжа и прокурорите на стойност 80 млн. долара, пише FT

11:42 | 21.01.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

На Standard & Poor's ще бъде забранено за година да издава рейтинги за определени търговски ипотечни облигации. Причината за това е извънсъдебно споразумение за 80 млн. долара с американската Комисия за ценни книжа и борси и главните прокурори на Ню Йорк и Масачусетс, твърдят запознати със ситуацията източници, цитирани от Financial Times.

Очаква се споразумението да бъде обявено в сряда, допълниха източниците. Това ще е най-сериозното наказание до момента за рейтинговата индустрия, която бе обвинявана заедно с Wall Street за рискови дейности, довели до финансовата криза от 2008 г.

Споразумението с комисията и главните прокурори се фокусира върху това дали S&P е намалила стандартите си за шест сделки с ипотечни ценни книжа, издадени през 2011 г.

Споразумението ще включва глоба от 60 млн. долара, докато главният прокурор на Ню Йорк Ерик Шнайдерман ще наложи глоба от 12 млн. долара. Главният прокурор на Масачусетс ще наложи глоба от 8 млн. долара.

На S&P също така ще бъде забранено в продължение на една година да съставя рейтинги на обединени ипотечни ценни книжа, които са подкрепени от бизнес имоти – доста привлекателна част от пазара.

Компанията майка на S&P McGraw Hill Financial отдели 60 млн. долара от приходите си през третото тримесечие на миналата година, за да покрие възможната глоба от комисията.

S&P изтегли рейтингите, които беше публикувала за няколко сделки за търговия с ипотечни ценни книжа през 2011 г. Това стана след откритието на несъответствия и компанията стоя извън бизнеса в продължение на година. Тя използва времето, за да наеме нови служители и да разработи нови математически модели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още