IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските акции поевтиняват рязко*

Сривът в цените на суровините, данните за продажбите на дребно и понижената прогноза на СБ влияят на инвеститорското настроение на Wall Street

18:16 | 14.01.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските акции поевтиняват рязко в първите минути на търговията на Wall Street в сряда. Индексите удължават загубите за четвърти пореден ден, след като сривът в цените на суровините, разочароващите данни за продажбите на дребно в САЩ и понижената прогноза на Световната банка за глобалния икономически растеж повишиха загрижеността на инвеститорите относно състоянието на икономиката, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones губи 0,93% от стойността си до 17 449,41 пункта. Широкият индекс S&P 500 се смъква с 1,06% до 2 001,68 пункта. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite е надолу с 0,79% до 4 624,55 пункта.

„Въпреки че потребителите спестяват на бензиностанцията, не изглежда, че те харчат в магазините. Продажбите на дребно са пълна катастрофа“, коментира главният пазарен стратег на Wunderlich Securities Арт Хоугън.

„Добрите новини са, че Европейската централна банка получи положително отсъждане, така че те могат да продължат количествените улеснения. За съжаление лошата новина е, че JPMorgan оповести разочароващи цифри“, продължава той.

Продажбите на дребно в САЩ са спаднали през декември с най-значителния си темп от близо година, отразявайки по-широкото отстъпление, което може да накара икономистите да понижат прогнозите си за растежа. Спадът от 0,9%, който е най-големият от януари 2014 г., последва ръста от 0,4 на сто през ноември, сочат данните на Министерството на търговията,

Данните за запасите на компаниите оправдаха очакванията на анализаторите, след като се покачиха с 0,2% през ноември.

Междувременно САЩ постигнаха най-малкия си бюджетен дефицит от седем години. Комбинацията от повишаващи се приходи и ограничения на разходите доведе до устойчиво подобрение на фиска.

Акциите на JPMorgan Chase поевтиняват с 4,2% до 56,37 долара, след като финансовите резултати на банката за четвъртото тримесечие разочароваха анализаторите. Трезорът повежда губещите в състава на Dow Jones.

Книжата на Wells Fargo губят 1,29% до 51,18 долара, въпреки че резултатите на кредитора съвпаднаха с прогнозите.

Цената на фючърсите върху суровия петрол се покачва с 0,2% до 46,02 долара за барел. Контрактите върху златото поскъпват с 4 долара до 1 238,40 долара за тройунция.

Доларът печели позиции спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ. Доходността по 10-годишните щатски облигации, която се използва при определяне на лихвите по ипотеките и други потребителски кредити, се понижава със седем базисни пункта до 1,8324%.

* Информацията е актуална към 18:10 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
ДХДО
преди 9 години
Мммм да, от много места се чуваха гласове, че продажбите на дребно не са никак "ок". Сега , ако и правителсъвата свият разходите (в случай, че този отчетен нисък дефицит е симптоматичен), може да ни разлюлее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още